Aptitude Papers Numerical Aptitude Questions CGI Sample Test PaperTab.amp

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home

One day he gets free at 5: 30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?

Ans. 1hr 20min

A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?

Ans. 22½days

How many 1's are there in the binary form of 8 * 1024 + 3 * 64 + 3

Ans. 4

In a digital circuit which was to implement (A B) + (A) XOR (B), the designer implements (A B) (A) XOR (B)

What is the probability of error in it?

A boy has Rs. 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs. 5. Find the number of ways in which this is possible?

Ans. 16

If there are 1024 * 1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors Find the memory required for this?

Ans. 4MB

On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says “A says that he is a liar” What is B speaking?

  1. Truth

  2. Lie

  3. Truth when A lies

  4. Cannot be determined

Ans (b).

What is the angle between the two hands of a clock when time is 8: 30Ans. 75 (approx)

A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many students are there in totality?

A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to his right. In which direction did he go

Ans. North west

A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much should get in third subject.

A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of my grandmother's only son. What is the relation between the two

Ans. Daughter



  1. Five trays cost is 0.35 each and dozen____ (ans: Rs13.75)

  2. In a journey of 15 miles two third distance was traveled with 40 mph and remaining with 60 mph. How much time the journey takes… (ans: 20 min)

  3. A man walks from 9.15 to 5.15 from Monday to Friday and 9.00 to 12.00 on Saturday. Each day 0.45 min lunch. How much time he walks in a week… (ans: 39hrs15min).

  4. 12 revolutions takes ⅛ th second time. In 20 seconds how many revolutions… (ans: 1920)

  5. In 60 reams of paper 40 reams were utilized then what percent will remain… (ans: 33.33%)

  6. A started at 9.00 am with 6 mph and B started at 9.30 am with 8mph in the same direction. At what time they will meet… (ans: 11.00am)

  7. In a storage stall of 5 × 3x2inch. How many blanks of size 2 × 1x1inch can be stored. (ans: 15).

  8. In a company ⅗ of people know shorthand 1/4th know typing and ⅕ know both. What fraction of people do not know both. (ans: 35%).

  9. A man how many bikes of Rs. 14000 can buy by selling 2100 bikes of Rs500/-of each (ans: 75)

  10. A company requires 11, 500 strength. Present employees are 200 women, men and 6500 unmarried To reach the target how many women required to maintain the same ratio (ans: 300)

  11. What is the time required to punch 1500 cards of 50 column each at the rate of 10, 000 punches per hour

(ans: 7hr 30min)