Placement Papers for Applying for Jobs in India-Practice the Questions

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET-Hindi/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET-Hindi/Paper-1.

Quantitative Aptitude

1) A train running at a speed of 90 km/hr crosses a platform double of its length in 36 sec. What is the length of platform in meters?

a) 450

b) 200

c) 300

d) can՚t be determined

e) None of these

Answer: c) 300

Explanation: Let the length of the train be ‘’ meters,

Length of the platform meters,

Speed of the train cording to the question

Then length of the platform is

Hence, option – e is correct choice.

2) ‘A’ can finish a work in 32 days and ‘B’ can do the same work in half the time taken by ‘A’ . Then working together what part of the same work they can finish in a day?

a)

b)

c)

d)

e)

Answer: a)

Explanation: Given that ‘B’ alone can complete the same work in half the time taken by ‘A’ = 16 days.

A՚s one day work , B՚s one day work

(A + B) ′ s one day work

3) The owner of an electronic shop charges his customer 24 % more than the cost price. If a customer paid ₹ 10080 for a TV set, then what was the cost price of the TV set?

a) ₹ 8119

b) ₹ 8129

c) ₹ 8250

d) ₹ 8139

e) None of these

Answer: b) ₹ 8129

Explanation: ; S. ; , ;

4) What would be the simple interest obtained on an amount of ₹ 12690 at the rate of 6 % per annum for 3 years?

a) ₹ 2423.40

b) ₹ 2233.40

c) ₹ 2284.20

d) ₹ 2525

e) None of these

Answer: c) ₹ 2284.20

Explanation: Here P , T years and R

S. I

5) Find the compound interest on ₹ 8000 at 5 % per annum for 3 years compounded annually?

a) ₹ 1261

b) ₹ 6261

c) ₹ 9261

d) ₹ 8261

e) None of these

Answer: a) ₹ 1261

Explanation: P , T years, R

A

C. I

6) 6 same type of machines can produce a total of 270 bottles per minute. How many bottles are produced by the 10 machines in four minutes of time?

a) 648

b) 1800

c) 2700

d) 10800

e) None

Answer: b) 1800

Explanation: Let the required number of the bottles be .

Machines

Times (in min)

Compare the required quantity with the remaining two quantities.

More machines More bottles (Direct Proportional)

More minutes More bottles (Direct Proportional)

Therefore

7) Find the least perfect square number which is divisible by 8,15 and 24.

a) 3600

b) 360

c) 6400

d) 64

e) None

Answer: a) 3600

Explanation: LCM of 8,15 and 24 is

The numbers 2,3, 5 are singleton, so multiply 120 by to make perfect square.

Therefore .

Hence is a least number which is a least number which is a perfect square and is divisible by 8,15 and 24.

8) A person had a rectangular shaped garden with sides of 16 feet and 9 feet. The garden was changed into a square with the same area as the original rectangular – shaped garden. How many feet in length is each of the sides of the new square shaped garden?

a) 7

b) 9

c) 12

d) 55

e) 16

Answer: c) 12

Explanation: Area of rectangle sq feet

Area of rectangle = Area of square

Let ‘a’ be the side of a square. i.e..

Developed by: