Placement Papers for Applying for Jobs in India-Practice the Questions

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

9) The average of five consecutive numbers A, B, C, D and E is 48. What is the product of A and E?

a) 2162

b) 2208

c) 2024

d) 2300

e) None

Answer: d) 2300

Explanation: Let, the 5 consecutive numbers .

Given,

So, and

Here, and E ; .

10) A, B and C enter a partnership. A contributes ₹ 2400 for 6 months. ‘B’ contributes ₹ 7200 for 2 months and ‘C’ contributes ₹ 3500 for 7 months. If the total profit be ₹ 1250, what is A՚s share in the profit?

a) 121

b) 112

c) 111

d) 122

e) None

Answer: b) 112

Explanation: Calculating equivalent Capital for 1 month, we have, A՚s capital for 1 month = ₹ 400

B՚s capital for 1 month = ₹ 3600

C՚s capital for 1 month = ₹ 500

Ratios of capital

Sum of ratios . Therefore, A՚s share

11) At what time between 2 o՚clock and 3 o՚clock the two hands coincide?

a) minutes past 2 o՚clock

b) minutes past 2 o՚clock

c) minutes past 2 o՚clock

d) minutes past 2 o՚clock

e) None of these

Answer: a) minutes past 2 o՚clock

Explanation: At 2 o՚clock, the clock is as follows,

2 O՚clock, the Clock

At 2 o՚clock, the angle between the two hands

2 hours spaces .

In 60 min longer hand gains on the shorter hand. For how many minutes longer hand gains on the shorter hand?

The time required

12) Find the mean proportion of 45 and 405.

a) 9

b) 15

c) 90

d) 135

e) None

Answer: d) 135

Explanation:

.

13) Find the cost of running a fence round a sequence field 49284 in the area of ₹ 3 per meter.

a) 2614

b) 2714

c) 2914

d) 2664

e) None

Answer: d) 2664

Explanation: Side of the square field

Length of the wire required for fencing

Total cost of fencing the field .

Directions (14 to 17) : Following table gives the production of computers of six companies A, B, C, D, E and F over the years.

Following Table Gives the Production of Computers of Six Companies a, B, C, D, E and F over the Years
Years

Company

200520062007200820092010
A1251148595138146
B102907288115145
C80116110808475
D68156142609584
E1001201261159580
F1401101261249088

14) What is the ratio of the total production companies B, C and E together in 2006 to the total production of companies A, C and D together in 2008?

a) 10: 11

b) 11: 10

c) 27: 31

d) 55: 56

e) None

(Asked in Infosys)

Answer: e) None

Explanation: Required ratio

15) What is the approximate percentage decrease in production of computers D from 2006 to 2009) ?

a) 10 %

b) 90 %

c) 40 %

d) 45 %

e) 30 %

Answer: c) 40 %

Explanation: Decrement %

16) What is the average production of computers of company E over the year?

a) 106

b) 10000

c) 132

d) 106000

e) None of these

Answer: d) 106000

Explanation: Average production

Developed by: