Placement Papers for Applying for Jobs in India-Practice the Questions

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

17) The Production of F in 2010 is the same as the production of B in the year,

a) 2009

b) 2006

c) 2008

d) 2005

e) None of these

Answer: c) 2008

18) The sum of a number and its reciprocal is Find the numbers?

a)

b)

c)

d)

e) None

Answer: a)

Explanation: Let the number be . Reciprocal of is .

Solving the equation, we get, then .

19) You and 3 of your friends go to an amusement park. How many ways can you stand in line to buy tickets for the rides?

(Asked in IBM)

a) 24

b) 6

c) 4

d) 3

e) None of these

Answer: a) 24

Explanation: Using the counting principle, choice for first in line is 4. i.e..

20) There were 52 entries for the campus recruitment. In how many ways could the first, second and third positions are placed?

a)

b)

c)

d)

e) None of these

Answer: d)

Explanation:

Choice for the first position 52

Choice for the second positions 51

Choice for the Third position 50

Number of ways .

21) Rolling a dice once. Find the probability rolling an even number.

a)

b)

c)

d)

e) None

Answer: b)

Explanation: The outcomes are S

E The outcomes is an even number

P (E) = P (2) P (4) P (6) .

.

Directions (22 – 24) : Read the following question and the conclusions that follow and answer as

a: If statement-1 alone is sufficient, but statement-2 alone is not sufficient to answer the question.

b: If statement-2 alone is sufficient, but statement-1 alone is not sufficient to answer the question.

c: Both statement-1 and 2 together are sufficient to answer the question, but neither of the statement alone is sufficient to answer.

d: If both statements alone are sufficient to answer the question.

e: If statement-1 and 2 together are not sufficient to answer the question asked, and additional data specifics are needed.

22) What is the value of two-digit integer ?

Statement-1: The product of the two digits is 14.

Statement-2: is divisible by 9.

Answer: e: If statement-1 and 2 together are not sufficient to answer the question asked, and additional data specifics are needed.

Explanation: From the statement , is divisible by 9. Then is multiple of 9, the multiple of 9 are 18, 27,36, 45 so on.

From statement , the product of two integers is 14; the possibilities are 27 and 72 when product is 14 and divisible by 9. Taken together, the two statements are not sufficient to answer .

23) If , then what do equal to?

Statement-1:

Statement-2:

Answer: d: If both statements alone are sufficient to answer the question.

Explanation: From statement ,

We know that

(Statement is sufficient)

From statement ,

If and ; Solving for both the equations

Substitute in ;

(Statement is also sufficient) .

24) In the given figure below, the circle centred at B is internally tangent to the circle centred at A. The smaller circle passes through the centre of the larger circle and the length of ‘AB’ is 5 units.

The Smaller Circle Passes

If the smaller circle is cut out from larger circle, how much of the area, in square units, of the larger circle will remain?

a)

b)

c)

d)

e)

Answer: c)

Explanation: The radius of the circle B is 5 units.

Area of circle is B is

Remaining Area

.

25) What is the next term in the series?

________?

a)

b) 0

c)

d)

e)

Answer: c)

Explanation: 16, , 1, , ________; ,

Above terms are in geometric sequence like

…

Developed by: