Placement Papers for Applying for Jobs in India-Practice the Questions

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Logical Reasoning

Directions (Q. no: 26 - 27) : Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank space.

26) 63, 71, 79, 95,111, 135, ________.

a) 165

b) 156

c) 159

d) 164

e) 176

Answer: c) 159

Explanation: The pattern is

Missing number .

27) 57,77.5,100, 124.5, ________, 179.5

a) 151

b) 148.5

c) 138.5

d) 158.5

e) 161

Answer: a) 151

Explanation: The pattern is

Missing number .

28) If ‘STUDENT’ is coded as 25 - 26 - 1-4 - 11 - 20 - 26, then how the word ‘GROUPS’ is coded?

a) 13 - 24 - 21 - 27 - 22 - 25

b) 13 - 23 - 24 - 27 - 22 - 25

c) 13 - 21 - 24 - 27 - 22 - 25

d) 13 - 20 - 21 - 26 - 22 - 25

e) None of these

Answer: a) 13 - 24 - 21 - 27 - 22 - 25

Explanation: Putting

We have ″ STUDENT ′

Similarly, ‘GROUPS’

29) If in a certain code language,

′ tin gil mig ′ means ′ Well Played Player; ′

′ Zin mig fut ′ means ′ Excellent score well; ′

‘Keo fut tin’ means ‘Score card player.’

Which word in that language means ‘played’ ?

a) tin

b) mig

c) fut

d) gil

e) zin

Answer: d) gil

Explanation: From 1st and 2nd statements, mig well.

From 1st and 3rd statements, tin player.

From the above two conclusions, Played gil.

30) One evening in the park, I started my walk towards east, after walking 65 meters I turned my left and walked about 40 meters then I turned to my right and walked 30 meters. From there I turned again to my right and walked 73 meters. Finally, I turned to left at an angle of . In which direction was I moving finally?

a) North-West

b) North-East

c) South-East

d) South-West

e) South

Answer: c) South-East

Explanation: I started from ′ A, ′ moved 65 m up to B. Then turned left and walked 40 m up to C. Then I turned to my right and walked 30 m up to D. Then I turned to my right and walked 73 m up to E. Turning to left at an angle of 45 finally I was walking in the direction ′ EF. i.e..

South-East. Hence the answer is (c) .

South-East. Hence the Answer is (C)

Shortcut Method:

Step-1: I moved 65 m towards East. So, write

Step-2: From there I turned my left. i.e.. left of East is North. So, .

Step-3: From there I turned to my right and walked 30m. i.e.. Right of North is East. So, write . Step 4: Then I turned to my right that means right of East is South 73 m. So, write .

Step-5: Now, I am in the South direction and turned left. i.e.. South-East.

31) Looking at a portrait of a man, Rajesh said, “His mother is the wife of my father՚s son. Brothers and sisters, I have none.” At whose portrait was Rajesh looking?

a) His son

b) His cousin

c) His uncle

d) His nephew

e) None of these

Answer: a) His son

Explanation: Since, Rajesh has no brother or sister, so he is his father՚s only son. Now, wife of my father՚s son means my wife. So, Rajesh՚s wife is the man՚s mother or the man is Rajesh՚s son.

32) means P is the sister of Q;

means P is the father of Q;

means P is the mother of Q.

Which of the following means S is the aunt of T?

a)

b)

c)

d)

e) None of these.

Answer: a)

Explanation: ′ S is the aunt of T ′ means ′ S is the sister of the father (say M) of T. ″ i.e.;

33) Statements: Some cups are plates.

Some plates are spoons.

Conclusions: I. No spoon is cup.

II. Some cups are spoons.

a) Only (I) follow

b) Only (II) follow

c) Either (I) or (II) follow

d) Neither (I) nor (II) follow

e) Both (I) and (II) follow

Answer: d) Neither (I) nor (II) follow

Explanation: The possible Venn diagrams are,

The Possible Venn Diagrams Are

Conclusion – (I) follows only in diagram (i) & (ii) only. So, it is not true. Conclusion - (II) follow only in diagram (ii) . So, it is also not true.

Developed by: