Placement Papers for Applying for Jobs in India-Practice the Questions

Get top class preparation for CTET-Hindi/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET-Hindi/Paper-2.

34) Statements: All white are yellow.

All yellow is pink.

Conclusions: I. Some yellow is white.

II. Some pink are not white.

III. All white is pink.

a) Only (I) and (II) follow

b) Only (II) and (III) follow

c) Only (I) and (III) follow

d) (I) , (II) and (III) follow

e) None of these

Answer: d) (I) , (II) and (III) follow

Explanation:

From the Diagram We Can Day

From the diagram we can day

all conclusions are true.

35) Statements: Some shoes are socks.

All socks are footwear.

Conclusions: I. Some footwear is not shoes.

II. Some footwear are shoes.

III. No shoes are socks.

a) Only (I) follow

b) Only (II) follow

c) Only (I) and (II) follow

d) (I) , (II) and (III) follow

e) None of these

Answer: c) Only (I) and (II) follow

Explanation: The possible Venn diagram for the given Statements are as follows.

The Possible Venn Diagram

Sh = Shoes

S = Socks

F = Foot wears

Conclusion- (I) and (II) are true from the Venn diagram.

Conclusion- (III) is not true from diagram.

36) If means , means , means , means . Then

a)

b)

c)

d)

e)

Answer: c)

Explanation: Given ,

After interchanging of symbols, we get

37) If means , means , means , means . Then

a) 52

b)

c)

d)

e)

Answer: a) 52

Explanation: Given expression

After interchanging of operators, we will get it as

Directions (38 – 41) : Read the given information carefully and answer the questions that follow.

Vinod, a businessman sitting with his family members around a circular table facing the centre. Names of his family members are Jennifer, Shyamala, Shashank, and Suma. They did not sit in the same order. Suma is immediate neighbour of shyamala but not Jennifer. Jennifer is not neighbour of either Shashank or Suma. Shashank is immediate right of Vinod and second left of Shyamala.

38) Who is the immediate left of Vinod?

a) Jennifer

b) Shashank

c) Shyamala

d) Suma

e) Cannot be determined

Answer: a) Jennifer

Explanation: The immediate left of Vinod is Jennifer.

The Immediate Left of Vinod is Jennifer

39) Which of the following person sits second left or Suma?

a) Shyamala

b) Vinod

c) Jennifer

d) Shashank

e) No one

Answer: b) Vinod

Explanation: 2nd left of Suma in the arrangement is Vinod.

40) Who sits between Shyamala and Vinod?

a) Suma

b) Shashank

c) Jennifer

d) Shyamala

e) Vinod

Answer: c) Jennifer

Explanation: Jennifer is sitting between Shyamala & Vinod.

41) If we interchange the positions of Jennifer, Shashank, and Suma, Shyamala then which of the following person sits 3rd right of Vinod?

a) Jennifer

b) Shyamala

c) Shashank

d) Suma

e) Cannot be determined

Answer: d) Suma

Explanation: If we interchange the positions of Jennifer and Shashank as well as Shyamala and Suma, then Suma will be at 3rd right of Vinod.

Developed by: