Placement Papers for Applying for Jobs in India-Practice the Questions

Get top class preparation for CTET/Paper-1 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

48) Among four friends Ramu, Raghu, Srinu, Rajesh, who is the tallest?

Statement – I: Raghu is taller than Srinu but shorter that Ramu.

Statement – II: Rajesh is not tallest.

Answer: e: If the data in both the statements together are needed

Explanation: From statement- (I) , Raghu is taller than Srinu but shorter than Ramu. This means Ramu is taller than Raghu and Srinu. From statement- (II) , Rajesh is not tallest i.e.. , Ramu is tallest among them. So, both the statements are needed to solve this problem.

49) I born on 08 - 05 - 1986. My brother birthday will come after 12 days of my birthday but next year to my birth year. On which day brother born?

a) Wednesday

b) Monday

c) Sunday

d) Saturday

e) Friday

Answer: a) Wednesday

Explanation: We need to find the day of the date . Formula to find day of a date

Where, D = Date; Mc = Month code; CC Century code; = Last 2 digits of the year; = Leap year code; (Remainder) Wednesday

50) Rupesh is thrice as old as his brother Krishna. Four years ago, he was four times as old as Krishna. How old is Rupesh now?

a) 30

b) 36

c) 40

d) 38

e) 46

Answer: b) 36

Explanation: Let Krishna՚s present age be ‘’ years.

Then Rupesh present age years. 4 years ago, Krishna age ; Rupesh age yrs. So, .

Krishna՚s present age = 12 years.

Rupesh՚s present age years.

51) Choose the correct alternative from the given options which has same relation as the given numbers. 8: 40: 16?

a) 86

b) 140

c) 144

d) 96

e) 100

Answer: c) 144

Explanation: The relationship is

52) Pravallika is studying class – X in Nagarjuna high school. The total number of students in her class is 43. If all the students are given ranks staring from 1 based on a class test, the rank of Pravallika is 17th from top, then what is her rank from bottom?

a) 26

b) 24

c) 25

d) 27

e) can՚t be determined

Answer: d) 27

Explanation: Total students = 43; Pravallika՚s rank from top = 17. Top + Bottom = Total + 1 Bottom

Pravallika rank from bottom = 27th.

53) Examine the given statements carefully and find out which two of the statements cannot be true simultaneously, but can both be false.

1) All students are intelligent.

2) Some students are intelligent.

3) No student is intelligent.

4) Some students are not intelligent.

a) 1 and 2

b) 2 and 4

c) 1 and 4

d) 1 and 3

e) All are true

Answer: b) 2 and 4

Explanation: Statement and cannot be true simultaneously, but statement and can be true simultaneously.

Directions (Q. no: 54 – 55) : In each question given below a statement is followed by two assumptions numbered (I) and (II) . You must consider the statement and the assumptions and decide which of the assumptions is implicit and give answer as

a: Only assumption – (I) is implicit.

b: Only assumption – (II) is implicit.

c: Either assumption – (I) or (II) is implicit.

d: Neither assumption – (I) nor (II) is implicit.

e: Both assumption – (I) and (II) are implicit.

54) Statement: “The school admissions will open on 12th June, but there is no problem even if you join till 20th June.”

Assumptions: I. The admissions will be continued even after 20th June.

II. The admissions may not even open by start time.

Answer: a: Only assumption – (I) is implicit.

Explanation: The statement mentions that there is no problem if one joins up to 20th June also. This means that the admissions will be continued even after 12th June. So, assumption - (I) is implicit.

It is clearly mentioned that the admissions will be opened on 12th June. So, assumption- (II) is not implicit.

55) Statement: Employees, who get increment, usually work better, ″ a note by the chief minister to the state government department heads in a meeting.

Assumptions: I. Some departments do not give increment to its employees.

II. Department heads may follow chief minister՚s advice.

Answer: e: Both assumption – (I) and (II) are implicit.

Explanation: The statement speaks about the work performance of the employees who get increment. It means that there are some employees who are not increment. So, assumption- (I) is implicit. Also, the chief minister notifies to the department that performance, with the hope that they too would give increment to their employees. So, assumption- (II) is also implicit.

56) How many pairs of letters are there in the word ‘FRIENDSHIP’ which have as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) 3

b) 2

c) 5

d) 6

e) None

Answer: a) 3

Explanation:

How Many Pairs of Letters Are There in the Word ‘FRIENDSHIP’ Which Have as Many Letters between Them in the Word as in the English Alphabet?
Letters in WordLetters in Alphabet
I E N D S H I PI J K L M N O P
H IH I
S H I PS R Q P

Developed by: