Placement Papers: EIL March 2009 Nagpur

Download PDF of This Page (Size: 128K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

Hello friends, I have attended the EIL paper on 15 march 2009. My stream is Electrical. The paper comprises of two sections, 1st section consists of only technical questions. They had asked ques. Mostly from m/c, powersystem, power electronics and some questions from measurement that's it no other subject is included that time. 2nd section consists of general ability test only no maths and reasoning questions will be there The paper was also as the par as the GATE. The paper was of objective type with 4 multiple type answer and there was ¼ negative marking.

Technical section:

  1. Bucholz relay is____

    1. Gas actuated relay

    2. Current sensing device

    3. Voltage sensing device

    Answer: a

  2. Shunt is made up of ____

    1. Copper

    2. Tungsten

    3. Maganin

    Answer: c

  3. In a 4kva, 400/200 v m/c the value of impedance & reactance are given as 0.002 & 0.006. What will be the new values of them when referred to the h. v side.

    1. 0.2, 0.6

    2. 0.08, 0.036

    3. 0.4, 0.12

  4. Metallic sheath is used to ____

    1. prevent the cable from moisture

    2. provide mechanical strength

    Answer: b

  5. Of the following bridges the one which can be used for the measurement of dielectric loss of a capacitor is

    1. Schering bridge ____

    2. Heaviside campbell equal ratio voltage

    3. Owen bridge

    4. Anderson bridge

    Ans. a. Schering bridge

  6. Diac is a____

    1. 3-layer, 2-junction

    2. 2-layer, 3-junction

    3. 4-layer, 3-junction

  7. Load voltage equation of step up chopper____

    1. v (1 − a)

    2. v/(1 − a)

    Answer: b

  8. Which is not realated to ckt breaker____

    1. conservator

    2. explosion pot

    3. operating mechanism

    Answer: a

  9. Coefficient of reflection of short transmission line is____

    1. 1

    2. -1

    3. 0

    4. infinite

    Answer: b

  10. 1st nuclear power plant located at ____

    1. trombay

    2. kalpakkam

    3. tarapur

    Answer: c

  11. If a current setting is given as 25%, ct ratio is 400/5 then find pick up value____

    1. 6.25

    2. 0.25

    3. 4

    Answer: a

  12. dc chopper converts ____

    1. ac to ac

    2. ac to dc

    3. dc to dc

    4. dc to ac

    Answer: c

  13. In a controlled rectifier, the nature of load current i.e., whether load current is continous or discontinous is

    1. does not depend on type of load & firing angle delay

    2. depends on load & firing angle delay

    3. depends only on type of load

    4. depends only on firing angle delay

    Answer: b

  14. For thyrister pulse triggering is preferred on dc trigerring because____

    1. gate dissipation is low

    2. pulse system is simpler

    3. triggering system is required for very short duration

    4. all of these

    Answer: d

  15. Thyristers are basically ____

    1. scrs

    2. triacs

    3. both scrs and triacs

    4. all pnpn devices

    Answer: d

Non Tech Section

The nontech section comprises of only g. k questions

  1. Vijay singh, who is golf player belongs to ____

    1. maritus

    2. Maldives

    3. Kenya

  2. LTTE associated with____

    1. Bangladesh

    2. Bhutan

    3. shrilanka

    4. Nepal

    Answer: a

  3. S Sainath related to____

    1. journalism

    2. tv hosting

  4. OPEC s headquarter is located at ____

    1. Vienna

    2. gienna

    3. maxico

    Answer: a

  5. Jawaharlal Nehru award given to which country____

    1. mexico

    2. usa

  6. Which contry first started carbon tax____

  7. Nobel prize is equivalent to

    1. raman magsasse

    2. abel prize

  8. The book the elephant, tiger and. Is written by

    1. artya sen

  9. First women leader of INC was

    1. Anne becent

    2. Sarojini naidu

    Answer: a

  10. The book Anand math is written by____

    1. BC Chatterji

    2. Rabindranath tagorre

  11. APJ abdul kalam associated with____

    1. gslv

    2. pslv

    3. slv

  12. Nilgiri hills is famous for ____

    1. tea

    2. coffee

    3. rubber

    4. spices

  13. Olympic 2012 are going to be held at

    1. London

    2. Bejieng

    3. N/A

    4. N/A

    Answer: a

  14. The sentence the way the wind flows means____

    1. how the things are

    2. how the things are made

    3. how we make the things

  15. I hope that u _______ come for a cup of tea tomarrow

    1. shall be

    2. would be

    3. will be

  16. Pongal is a festival of

    1. Karnatka

    2. Andra Pradesh

    3. West Bengal

    4. Tamil nadu

  17. Tajmahal was to be built originally at____

    1. MP

    2. Orissa

    3. West Bengal

    c. Rajasthan

  18. Pravasi bhartiya divas was celebrated on____

    1. 9 jan

    2. 16 april

    Answer: a

  19. Kajiranga national park is famous for____

    1. ryhno

    2. lion

    3. deer

    Answer: a

This much only I remember ____

All The Best 2 all freshers.