Placement Papers: SBI Bank Clerk Model Question Paper

Download PDF of This Page (Size: 165K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

Numerical Ability Solved Test

  1. Sum of smallest six digit no. And greatest five digit no. Is:

    1. 199999

    2. 201110

    3. 211110

    4. 1099999

    5. None of these

    Answer: a

  2. Value of 112 * 54 is:

    1. 6700

    2. 70000

    3. 76500

    4. 77200

    5. None of these

    Answer: b

  3. 1399 * 1399

    1. 1687401

    2. 1901541

    3. 1943211

    4. 1957201

    5. None of these

    Answer: d

  4. When a no. Is multiplied by 13 product consist of all 5's. The smallest such no. Is

    1. 41625

    2. 42135

    3. 42515

    4. 42735

    5. None of these

    Answer: d

  5. If n is ve no. Then which of the following is least.

    1. 0

    2. n

    3. 2n

    4. n2

    5. None of these

    Answer: c

  6. If-1 ⇐ x ⇐ 2 and 1 ⇐ y ⇐ 3 then least value of 2y − 3x is:

    1. 0

    2. -3

    3. -4

    4. -5

    5. None of these

    Answer: c

  7. The least prime no. Is:

    1. 0

    2. 1

    3. 2

    4. 3

    5. None of these

    Answer: c

  8. The sum of prime numbers b/w 60 and 75 is:

    1. 199

    2. 201

    3. 211

    4. 272

    5. None of these

    Answer: d

  9. Total no. Of even prime numbers is:

    1. 0

    2. 1

    3. 2

    4. None

    5. None of these

    Answer: b

  10. How many No's B/w 400 and 600 begin with or end with digit 5.

    1. 40

    2. 100

    3. 110

    4. 120

    5. None of these

    Answer: c

  11. The digit in unit's place of product 81 * 82. * 89 is:

    1. 0

    2. 2

    3. 6

    4. 8

    5. None of these

    Answer: a

  12. The sum of first 45 natural no's is:

    1. 1035

    2. 1280

    3. 2070

    4. 2140

    5. None of these

    Answer: a

  13. The unit's digit in the product of 771 * 659 * 3 65 is:

    1. 1

    2. 2

    3. 4

    4. 6

    5. None of these

    Answer: c

  14. Which no. Is exactly divisible by 11

    1. 235641

    2. 245642

    3. 315624

    4. 415624

    5. None of these

    Answer: d

  15. The largest natural no. Which exactly divides the product of any 4 consecutive natural no's is:

    1. 6

    2. 12

    3. 24

    4. 120

    5. None of these

    Answer: c

  16. The diff. b/w squares of 2 consecutive odd integers is always divisible by:

    1. 3

    2. 6

    3. 7

    4. 8

    5. None of these

    Answer: d

  17. The smallest no. To be added to 1000 so that 45 divides the sum exactly is:

    1. 10

    2. 20

    3. 35

    4. 80

    5. None of these

    Answer: a

  18. The least no. Which must be subtracted from 6709 to make it exactly divisible by 9 is:

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 5

    5. None of these

    Answer: c

  19. Find the no. Nearest to 99547 and exactly divisible by 687:

    1. 98928

    2. 99479

    3. 99615

    4. 100166

    5. None of these

    Answer: c

  20. The least no. By which 72 must be multiplied in order to produce a multiple of 112 is

    1. 6

    2. 12

    3. 14

    4. 18

    5. None of these

    Answer: c

  21. Which largest no. Of 5 digits is divisible by 99:

    1. 99909

    2. 99981

    3. 99990

    4. 99999

    5. None of these

    Answer: c

  22. A no. When divided by 114 leaves the remainder 21 if same no. Is divided by 19 the remainder will be

    1. 1

    2. 2

    3. 7

    4. 21

    5. None of these

    Answer: d

  23. The diff. b/w 2 no's is 1365 when larger no. Is divided by smaller the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller no. Is:

    1. 240

    2. 270

    3. 295

    4. 360

    5. None of these

    Answer: b

  24. The divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder if remainder is 46 then dividend is:

    1. 4236

    2. 4306

    3. 4336

    4. 5336

    5. None of these

    Answer: d

  25. A four digit no. Divisible by 7 becomes divisible by 3 when 10 is added to it the largest such no. Is:

    1. 9947

    2. 9987

    3. 9989

    4. 9996

    5. None of these

    Answer: b