Placement Papers: SBI Clerk Exam 2008

Download PDF of This Page (Size: 144K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

  1. Oscar Awards are given for the excellence in the field of-

    1. films

    2. Literature

    3. Sports

    4. Politics

    5. Status

    Answer: a

  2. Which of the following is not a food crop?

    1. Wheat

    2. Barley

    3. Maize

    4. Gram

    5. Cotton

    Answer: e

  3. Union Budget always presented first in-

    1. The Loksabha

    2. The Rajyasabha

    3. Joint session of Parliament

    4. Meeting of the Union cabinet

    5. The State Assemblies

    Answer: a

  4. The Government of India has earmarked about Rs. 70, 000 crore in Union Budget to help which of the following sections of the society?

    1. Children who are bonded labour

    2. Persons working in hazardous industries

    3. Farmers

    4. People living below poverty line

    5. None of these

    Answer: e

  5. Jose Louise has taken over as the prime minister of-

    1. France

    2. Argentina

    3. Spain

    4. New zealand

    5. Italy

    Answer: c

  6. The conference of Economic/Finance Ministers of ASEAN was held recently in-

    1. Jakarta

    2. Bali

    3. New Delhi

    4. Tokyo

    5. Islamabad

    Answer: b

  7. Which of the following International forums/organizations has made a decision of not to go for reckless lending?

    1. G − 7

    2. G − 8

    3. SAARC

    4. World Bank

    5. IMF

    Answer: e

  8. Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the-

    1. Prime Minister of Iraq

    2. President of Iran

    3. Prime Minister of Iran

    4. President of Iraq

    5. None of these

    Answer: b

  9. India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations?

    1. Islamabad

    2. Karanchi

    3. Dhaka

    4. Kathmandu

    5. None of these

    Answer: c

  10. The first ever General elction took place in which of the following countries in Indian sub-continent?

    1. Bhutan

    2. China

    3. Pakistan

    4. Bangladesh

    5. Sri Lanka

    Answer: a

  11. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels? About-

    1. 6 %

    2. 6.5 %

    3. 7 %

    4. 7.5 %

    5. 9 %

    Answer: e

  12. Name of B. S. Yeddyurappa was recently in news as he has taken over as the-

    1. Governor of Karnataka

    2. Chief Minister of Karnataka

    3. Governor of Andhra Pradesh

    4. Chief Minister of Andhra Pradesh

    5. None of these

    Answer: b

  13. The Govt. Of India Planning to put up a bill in the parliament to ensure free and compulsory education for all those who are of the age of-

    1. 3 Years

    2. 5 Years

    3. 6 − 14 Years

    4. 12 − 20 Years

    5. Upto 21 Years

    Answer: c

  14. “World No Tobacco Day” is observed on which of the following days?

    1. Ist May

    2. 10th May

    3. 21st May

    4. 31 st May

    5. 1st June

    Answer: d

  15. Late Vijay Tendulkar who died recently was a famous-

    1. Social Work

    2. Politician

    3. Sportsman

    4. Play Wright

    5. None of these

    Answer: d

  16. Mnay times we erad in newspapers about the GM Crops. What is the full form of GM?

    1. Genetically Marketed

    2. Genetically Modified

    3. Green & Moisturious

    4. Globally Marketed

    5. None of these

    Answer: b

  17. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries?

    1. UK

    2. USA

    3. France

    4. Italy

    5. None of these

    Answer: b

  18. Which of the following is an Oscar winning documentary on climate change in which former US Vice President Al Gore has featured as a narrator?

    1. An inconvenient truth

    2. The Sea

    3. Road to prediction

    4. Remember My Name

    5. None of these

    Answer: a

  19. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region?

    1. Beijing

    2. New Delhi

    3. Singapore

    4. Kuala Lumpur

    5. None of these

    Answer: c

  20. Who amongst the following is NOT a Lawn Tennis Player?

    1. Serena Williams

    2. Katarina Srebotnik

    3. Andy Murray

    4. Nichlas Almagro

    5. Ricky Ponting

    Answer: e

  21. The head office of the Stae Bank Of India is located in-

    1. Kolkata

    2. New Delhi

    3. Pune

    4. Ahmedabad

    5. None of these

    Answer: e

  22. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock exchange?

    1. Nasdaq

    2. Nikkei

    3. Kospi

    4. Dow

    5. Combix

    Answer: e

  23. Mnay times we read the term ‘ECB’ in financial newspapers. What is the full form of ‘ECB’

    1. Essential Commercial Borrowing

    2. Essential Credit & Borrowing

    3. External Credit & Business

    4. External Commercial Borrowing

    5. None Of These

    Answer: d

  24. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently?

    1. Mnai Shankar Aiyer

    2. Rahul Gandhi

    3. Priyanka

    4. Jyotiraditya Scindia

    5. None of these

    Answer: d

  25. Who amongst the following has taken over as the chief minister of Nagaland?

    1. Manik Sarkar

    2. Dinesh Nandan Sahay

    3. P Longon

    4. K Shankaranarayanan

    5. None of these

    Answer: e