Placement Papers: SBI PO General Awareness Solved Paper

Download PDF of This Page (Size: 138K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

SBI PO General Awareness Solved Paper

  1. On 7th May 2008, agni-I was test-fired. It was

    1. Ballistic Missile

    2. Surface to air missile

    3. Land to sea missile

    4. Air to air missile

    Answer: a

  2. Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre and the UPSC

    1. Bhopal High Court

    2. Rajasthan High Court

    3. Madras High Court

    4. Guwahati High Court

    Answer: c

  3. Recently the Acronym START came into News. START stands for

    1. Strategic Association for Restructuring Trade

    2. Strategic Arms Limitation Treaty

    3. System Tracking and Reprocessing Team

    4. None of the above

    Answer: b

  4. People's Democratic Party emerged second largest party with 33.01% in elections held in

    1. Bhutan

    2. Nepal

    3. Zimbabwe

    4. Italy

    Answer: a

  5. According to the World Conservation Union Report, the number of plant species in India listed as threatened is

    1. 247 plant species

    2. 250 plant species

    3. 275 plant species

    4. 255 plant species

    Answer: a

  6. Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act 1908 to prohibit foreigners from buying land in the state

    1. Kerala

    2. Andhra Pradesh

    3. Goa

    4. Maharashtra

    Answer: c

  7. The renowned scientist John Wheeler who died in April 2008, was originally hailed from

    1. Australia

    2. USA

    3. Finland

    4. Britain

    Answer: b

  8. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2007

    1. Bill Gates

    2. Nelson Mandela

    3. Bill and Melinda Gates Foundation

    4. Arthur C. Clarke

    Answer: c

  9. The 2008 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize awarded to

    1. Lydia Cacho Ribeiro

    2. Anna Politkovskaya

    3. May Chidiac

    4. U Win Tin

    Answer: a

  10. Which of the following Indian players has not completed 10, 000 runs in Test cricket

    1. Rahul Dravid

    2. Sachin Tendulkar

    3. Sunil Gavaskar

    4. Virendra Sehwag

    Answer: d

  11. On March 26, 2008, NASA's space shuttle which returned safely to Earth after completing 16 day mission to International Space Station was

    1. Discovery

    2. Endeavourer

    3. Columbia

    4. None of the above

    Answer: b

  12. Jules Verne is Europe

    1. Space shuttle

    2. Missile shield system

    3. Biggest spacecraft

    4. Mission to Antarctica

    Answer: c

  13. Indias National Vector Borne Disease Control Programme has prepared the countries first

    1. Dirrohoea map

    2. Malarial map

    3. Bird flu map

    4. Cancer map

    Answer: b

  14. The World Is What It Is'is the biography of

    1. VS Naipal

    2. Khushwant Singh

    3. Amrita Preetam

    4. APJ Abdul Kalam

    Answer: a

  15. According to a World Bank Report India got remittances in 2007 worth

    1. $30 billion

    2. $35 billion

    3. $25 billion

    4. $27 billion

    Answer: d

  16. The Summit of NATO (NORTH ATLANTIC TREATY) was held in April in

    1. Romania

    2. Morocco

    3. Pakistan

    4. Indonesia

    Answer: a

  17. According to latest WHO report the number of estimated TB cases found every year in India is

    1. 2.2 million

    2. 1.9 million

    3. 1.5 million

    4. 1.7 million

    Answer: b

  18. Tata purchased Jaguar and Rover from

    1. Hyundai

    2. Maruti Suzuki

    3. Ford Motor

    4. None of the above

    Answer: c

  19. According to a survey, the country which has the highest number of internet users is

    1. USA

    2. China

    3. Japan

    4. Germany

    Answer: b

  20. Which country has won the Women's Asia Cup Cricket 2008 which was held in Colombo in the month of May 2008?

    1. Brisbane

    2. Melbourne

    3. Sydney

    4. Perth

    Answer: a

  21. According to Prime Minister's Economic Advisory Council (EAC) headed by C. Rangrajan the economic growth rate for 2008 − 09 will remain at

    1. 8%

    2. 8.5%

    3. 9%

    4. 8.9%

    Answer: n/a

  22. The Pritzkar Architecture Prize has been won by

    1. Bill Gates Foundation

    2. William Harvey

    3. Jea Nouvel

    4. None of the above

    Answer: c

  23. Which of the following cricket players has been banned for violating the player's code of conduct by PCB?

    1. Danish Kaneria

    2. Shoaib Malik

    3. Mohammad Yousuf

    4. Shoaib Akhtar

    Answer: d

  24. The National Rural Employment Guarantee Scheme has now been extended to all 604 districts of the country with a total budget outlay of

    1. 18000 crore

    2. 16000 crore

    3. 15000 crore

    4. 14000 crore

    Answer: b

  25. Inflation which soared above 7% in the month of April is measured by

    1. Consumer Price Index

    2. Retail Price Index

    3. Whole Sale Price Index

    4. Industrial Price Index

    Answer: c

  26. The winner of Bahrain Grand Prix is

    1. Lewis Hamilton

    2. Kartikeyan

    3. Felipe Massa

    4. Robert Kubica

    Answer: c

  27. The winner of Miss India Earth 2008 is

    1. Tanvi Vyas

    2. Suman Kaur

    3. Rashmi Sehgal

    4. Rani Sharma

    Answer: a

  28. In face of rising prices, Central Government has decided to set strategic Reserve of foodgrains over and above buffer stock. The limit of the reserve is

    1. 10 million tonneS

    2. 7 million tonnes

    3. 6 million tonnes

    4. 5 million tonnes

    Answer: d

  29. Which of following newspapers/magazines won six Pulitzer prizes

    1. The New York Times

    2. The Times Magazine

    3. The Washington Post

    4. The Guardian

    Answer: c

  30. Leftism in India, 1917 − 1947 is a book written by

    1. S R Chaudhuri

    2. K Kanwar

    3. R Nagaswamy

    4. Sudipto Chatterjee

    Answer: a

  31. Recently President Pratibha Patil visited three countries. Which of the following was not the part of her trip

    1. Argentina

    2. Chile

    3. Mexico

    4. Brazil

    Answer: a

  32. GJM stands for

    1. General Justice Movement

    2. Gorkha Janmukti Morcha

    3. Gorkhaland Janshakti Morcha

    4. Gorkha Janjagriti Morcha

    Answer: b

  33. The elections of which of the following countries were marred by controversy

    1. ItalY

    2. Spain

    3. Zimbabwe

    4. Nepal

    Answer: c

  34. Supreme Court has upheld the law enacted in 2006 providing 27% for candidates belonging to

    1. SCs

    2. STs

    3. OBC

    4. Minorities OBC

    Answer: c

  35. At which of the following places have the remains of early human history been found in excavation

    1. Chittorgarh

    2. Bhavnagar

    3. Kolkata

    4. Karaikal

    Answer: c

  36. Judum is

    1. Terrorist organization

    2. A branch of naxalite

    3. Name of a police force

    4. An anti naxalite movement

    Answer: d

  37. When was Nepal declared a Secular Nation

    1. in 2005

    2. in 2007

    3. in 2008

    4. in 2006

    Answer: d

  38. The Director General of UN Food and Agriculture Organization of present is

    1. Jacques Diouf

    2. Kundekeh K. Yumkella

    3. Jammel Al Hiyilan

    4. Michael Griffin

    Answer: a

  39. According to a research, stem cells from skin can treat

    1. Alzhumer

    2. Schizophrenia

    3. Parkinsons disease

    4. None of the above

    Answer: c

  40. When did the Olympic torch relay begin

    1. in 1950

    2. in 1952

    3. in 1953

    4. in 1963

    Answer: b