Placement Papers: State Bank of India Paper on 7th Jan 2007

Download PDF of This Page (Size: 204K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

Reasoning

Directions (1 − 5): In the questions given below, certain symbols are used with the following meaning:

A @ B means A is greater than B.

A * B means A is either greater than or equal to B.

A # B means A is equal to B

A $B means A is either smaller than or equal to B

A + B means A is smaller than B

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely True?

Give answer (a) if only conclusion I is true.

Give answer (b) if only conclusion II is true.

Give answer (c) if either conclusion I and II are true.

Give answer (d) if neither conclusion I nor II is true.

Give answer (e) if both conclusions I and II are true.

  1. Statements: D + T; E $V; F * T; E @ D Conclusions: D $V D + F

    Answer: b

  2. Statements: B + D; E $T; T * P; P @ B Conclusions: P $D P @ D

    Answer: c

  3. Statements: T * U; U $W; V @ L; W + V Conclusions: V @ T L # W

    Answer: d

  4. Statements: P $Q; N # M; M @ R; R * P Conclusions: P + N Q $M

    Answer: a

  5. Statements: E * F; G $H; H # E; G @ K Conclusions: H @ K II H * F

    Answer: e

    Directions (6 − 11): Study the following letter-number-symbol sequence carefully and answer the questions given below:

    3 D 5 F E 3 8 $M 2 1 K * P T @ U 9 A 7 1 £ H J 4 Q 6

  6. What should come in place of the question mark (?) in the following Sequence? 5ES, MIP, 1HQ

    1. TUA

    2. TU7

    3. @ 91

    4. T91

    5. None of these

    Answer: b

  7. which of the following is exactly in the midway between the eleventh from the left end and the 7th from the right end?

    1. P

    2. @

    3. T

    4. U

    5. None of these

    Answer: b

  8. Which of the following is the sixth to the right of the twentieth from the right end?

    1. 5

    2. F

    3. P

    4. K

    5. None of these

    Answer: c

  9. How many such digits are there in the above sequence which are immediately proceded as well as followed by digits?

    1. None

    2. One

    3. Two

    4. Three

    5. more than three

    Answer: a

  10. If the first fifteen elements are written in the reverse order then which of the following will be eighth to the left of the thirteenth element from right end?

    1. M

    2. 8

    3. $

    4. *

    5. None of these.

    Answer: a

  11. If all the consonants Starting from B are given sequentially the value of even numbers such as B = 2, C = 4 and so on and all the vowels are given the value of 5 each, then what will be the value of the letters of the word CUSTOM?

    1. 92

    2. 86

    3. 82

    4. 96

    5. None of these

    Answer: d

  12. How many such 5s are there in the following sequence that the sum of the two immediately following digits is greater than the sum of the two immediately preceding digits? 3 7 6 5 8 3 2 4 5 5 4 8 7 9 1 5 3 4 8 7 5 9 8 7 6 4

    1. One

    2. Two

    3. Three

    4. Four

    5. None of these

    Answer: c

  13. If A + B means “A is the sister of B” A B means “A is the wife of B” A. B means “A is the father of B” and A-B means “A is the brother of B” then which of following expresses the relationship that “t is the daughter of p”

    1. P x Q. R + S-T

    2. P x Q. R-T + S

    3. P x Q. R + T-S

    4. P x Q. R + S + T

    5. None of these

    Answer: b

  14. If the position of the first letter of English alphabet is interchanged with the position of the fourteenth letter, second letter with the fifteenth letter in such a way that M is interchanged with Z, then which of the following letters will be 9th to the right of 17th letter from the right?

    1. F

    2. E

    3. R

    4. T

    5. None of these

    Answer: a

Questions

Directions (15 − 18): Read the following information and answer the questions given below:

Seven friends P, Q, R, S, T, U and W have gathered at the Mumbai airport. Five of them are scheduled to go to five different places-Delhi, Chennai, Lucknow, Bangalore and Calcutta.

Five of them are executives, each specialising in viz. Administration (admn.), Human Resource Management (HRM), Marketing, Systems and Finance.

T, an executive is going to Chennai and is neither from finance nor Marketing.

W is a system specialist and is leaving for DelhU is an executive but is not going to one of the five places.

Q is an executive from HRM but has come at the airport to see his friends.

P is an executive but not from Marketing and is flying to one of the destinations but not to Bangalore or Calcutta.

  1. Who is going to fly to Bangalore?

    1. Data inadequate

    2. R

    3. S

    4. P

    5. None of these

    Answer: a

  2. Who among the following specialises in Marketing?

    1. S

    2. P

    3. U

    4. Data inadequate

    5. None of these

    Answer: c

  3. R has specialisation in which of the following fields?

    1. Finance

    2. Marketing

    3. Either Marketing or Finance

    4. None

    5. All of these

    Answer: d

  4. The one who is going to fly to Chennai is

    1. Not an executive

    2. From administration

    3. S

    4. From Finace

    5. None of these

    Answer: b

  5. How many pairs of letters are their in the word NURSING which have as many letters between them as in the alphabet?

    1. One

    2. Three

    3. Five

    4. Six

    5. None of these

    Answer: b

Answer These

Directions (20 − 26): Read the following information carefully and answer the questions given below:

A famous museum issues entry passes to all its visitors for security reasons. Visitors are allowed in batches after every one hour. In a day there are six batches. A code is printed on entry pass which keeps on changing for every batch. Following is an illustration of pass-codes issued for each batch.

Batch I: Clothes neat and clean liked are all by

Batch II: By clothes neat all are and clean liked

Batch III: Liked by clothes clean and neat all are and so on____

  1. If pass-Code for the third batch is night succeed day and hard work to for, what will be the pass code for the sixth batch?

    1. Work hard to for succeed night and day

    2. Hard work for and succeed night to day

    3. Work hard for to succeed night and day

    4. Hard work for to succeed night and day

    5. None of these

    Answer: c

  2. If visit in zoo should the we time day is the pass code for the fifth batch, zoo we the should visit day time in will be the pass code for which of the following batches?

    1. II

    2. IV

    3. I

    4. III

    5. VI

    Answer: d

  3. Sanjay visited the museum in the fourth batch and was issued a pass-code to fast rush avoid not do very run. What would have been the pass-code for him had he visited the museum in the second batch?

    1. rush do not avoid to run very fast

    2. rush not do avoid to run very fast

    3. avoid rush not do to run very fast

    4. Data inadequate

    5. None of these

    Answer: a

  4. Subodh went to visit the museum in the second batch. He was issued a pass-code length the day equal of and night are. However, he could not visit the museum in the second batch as he was little late. He then preferred to visit in the fifth batch. What will be the new pass-code issued to him?

    1. and of are night the length equal day

    2. and are of night the length equal day

    3. and of are night the equal

    4. and of are the night length day equal

    5. None of these

    Answer: a

  5. If pass-code for the second batch is to confidence hard you leads work and success, what will be the pass-code for the fourth batch?

    1. leads success to you hard confidence and work

    2. leads success you to hard confidence and work

    3. leads success to you hard confidence work

    4. leads to success you hard confidence and work

    5. None of these

    Answer: a

  6. If the pass-code isued for the last (sixth) batch is and pencil by all boys used are pen. What will be the pass-code for the first batch?

    1. pencil and pen are used by all boys

    2. pen and pencil used are by all boys

    3. pen and pencil are used by all boys

    4. pencil and pen are used all by boys

    5. None of these

    Answer: c

  7. If the pass-code for the sixth batch is not go the way to of out do. What will be the pass-code for the third batch?

    1. of do to out go not way the

    2. of to do out not go way the

    3. of to go out do not way the

    4. Data inadequate

    5. None of these

    Answer: e

  8. In a row of boys facing north, Sudhanshu is twelfth from his left. When shifted to his right by four places, he becomes eighteenth from the right end of the row?

    1. 32

    2. 33

    3. 34

    4. Data inadequate

    5. None of these

    Answer: b

  9. In a certain code language PROBLEM is written as MPERLOB. How will NUMBERS be Written in that code?

    1. SNUREMB

    2. SNRUBME

    3. SNRUEMB

    4. SNRUMEB

    5. None of these

    Answer: c

Assumption

Directions (35 − 40): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give Answer a if only assumption I is implicit.

Give Answer b if only assumption II, is implicit.

Give Answer c if either I or II is implicit.

Give Answer d if neither I nor II is implicit.

Give Answer e if both I and II are implicit.

  1. Statement: The Government has recently hiked the prices of diesel and petrol to reduce the oil pool deficit. Assumptions: The amount earned by this increase may be substantial enough to reduce the deficit. There may be wide spread protests against the price hike.

    Answer: e

  2. Statement: The X passenger car manufacturing company announced a sharp reduction in the prices of their luxury cars. Assumptions: There may be an increase in the sale of their luxury cars. The other, such car manufacturers may also reduce their prices.

    Answer: e

  3. Statement: A foreign film producer rendered his apology before Indian society for misinterpreting a part of Indian epic. Assumptions: Indians are very sensitive to the misinterpretation of their epic. It is possible to derive wrong meaning from the epic.

    Answer: d

  4. Statement: Aswins mother instructed him to return home by train if it rains heavily. Assumptions Aswin may not be to decide himself if it rains heavily. The trains may ply even if it rains heavily.

    Answer: b

  5. Statements: The Government of India decided to start a track II dialogue with its neighbour to reduce tension in the area. Assumption: The neighbouring country may agree to participate in the track II dialogue. The people involved in track II dialogue may be able to persuade their respective Governments.

    Answer: e

  6. Statements: The host in one of the popular T. V programmes announced that the channel will contact the viewers between 9.00 a. m. To 6.00 p. m on weekdays and the lucky ones will be given fabulous prizes. Assumptions: The people may remain indoors to receive the phone call. More people may start watching the programme.

    Answer: e

Decision Making

Directions (41 − 45): In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between “Strong” arguments and “Weak” arguments are those which are both important and directly related to the question. “Weak” arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the questions.

Instructions: Each question below is followed by a statement and two arguments numbered I & You have to decide which of the argument is a “Strong” argument and which is a “Weak” argument.

Give answer a if only argument I is strong.

Give answer b if only argument II is strong.

Give answer c if their I or II is strong.

Give answer d if neither I nor II is strong.

Give answer e if both I and II are strong.

  1. Statement: Should the habit of late coming in educational institutions be checked? Arguments: No. Until it affects the work. Yes. Discipline must be maintained.

    Answer: b

  2. Statement: Should seniority be the only criterion for the promotion? Arguments: No. All the senior employees are not interested in promotion. Yes. Otherwise senior employees do feel humiliated.

    Answer: d

  3. Statement: Should children be prevented completely from watching television? Arguments: No. We get vital information regarding education through television. Yes. It hampers the study of children.

    Answer: e

  4. Statement: Should trade unions be banned completely? Arguments: No. This is the only way through which employees can put their demands before management. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.

    Answer: a

  5. Statement: Should women be given equal opportunity in matter of employment in every field? Argument: Yes. They are equally capable. They have to shoulder household responsibilities too.

    Answer: a

Conclusion

Directions (46 − 50): In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.

Give answer a if only conclusion I follows.

Give answer b if only conclusion II follows.

Give answer c if either I or II follows.

Give answer d if neither I nor II follows, and

Give answer e if both I and II follow.

  1. Statement: The cabinet of State X took certain steps to tackle the milk glut in the state as the cooperatives and Government diaries failed to use the available milk-A news report Conclusion: The milk production of State X is more than its need. The Government and co-operative diaries in State X are not equipped in terms of resources and technology to handle such excess milk.

    Answer: e

  2. Statement: It has been decided or the Government to withdraw 33% of the subsidy on cooking gas from the beginning of next month-A spokesman of the Government. Conclusions: People now no more desire of need such subsidy from Government as they can afford increased price of the cooking gas. The price of the cooking gas will increase at least by 33% from the next month.

    Answer: d

  3. Statement: “The Government will review the present policy of the diesel price in view of further spurt in the international oil prices” -A spokesman of the Government. Conclusions: The Government will increase the price of the diesel after the imminent spurt in the international oil prices. The Government will not increase the price of the diesel even after the imminent spurt in the international oil prices.

    Answer: c

  4. Statement: My first and foremost task is to beautify this city-if city X and Y can do it-why cant we do it-statement of Municipal Commissioner of City Z after taking over charge. Conclusions: The people of city Z are not aware about the present state of their city. The present commissioner has worked in city X and Y and has good experience of beautifying cities.

    Answer: d

  5. Statement: Womens Organisations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place. Conclusions: Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries. Many organisations in India will stop recruiting women to avoid such problems.

    Answer: d

Data Sufficiency

Directions (51 − 55): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are

sufficient to answer the questions. Read both the statements and-

Give Answer a if the data in Statement 1 alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement 2 alone are not sufficient to answer the question.

Give answer b if the data in Statement 2 alone are sufficient to answer the question, while, the data in Statement 1 alone are not sufficient to answer the question.

Give answer c if the data either in the Statement 1 alone or in Statement 2 alone are sufficient to answer the question.

Give answer d if the data even in both Statement 1 and II together are not sufficient to answer the question.

Give answer e if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

  1. In which direction is Ravi facing? Asok is to the right of Ravi Samir is sitting opposite of Asok facing north.

    Answer: d

  2. How M is related to The sister of K is the mother of N who is daughter of M. P is the sister of M.

    Answer: e

  3. Is D brother of T? T is the sister of M and K. K is the brother of D.

    Answer: d

  4. How many sons does P have? S and T are brothers of M. The mother of T is P who has Only One daughter.

    Answer: e

  5. Who is the tallest among P, Q, R, S and T? R is taller than Q and T. T is taller than S and P and S is taller than Q and R.

    Answer: b

Inferences

Directions (56 − 60): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the fact stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide up on its degree of truth or falsity.

Mark answer a if the inference is “definitely true” i.e., it properly follows from the statement of facts given.

Mark answer b if the inference is “probably true” though not “definitely true” in the light of the facts given.

Mark answer c if the data are inadequate i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

Mark answer d if the inference is “probably false” in the light of the facts given.

Mark answer e if the inference is “definitely false” i.e., it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

With the purpose of upliftment of Gonda district in Uttar Pradesh, a new formula way evolved for practical success in several fields, such as, irrigation, animal husbandry, dairy farming, moral uplift and creation of financial resources. Small farms were clustered for irrigation by one diesel pump which could irrigate about 20 acres of land. Youth were prompted to take loans from the banks for purchase of engine pumps to be supplied to the farmers on rent. This formula worked so well that the villages in Gonda district were saturated with irrigation facilities. Cattle rearing was linked with multiple cropping.

Most of the targets fixed for different areas were achieved, which was an unusual phenomenon. This could be possible only because of right motivation, participation and initiative of the people. Imagination and creativity combined together helped in finding out workable solutions to the problems of the community.

  1. There was no problem and complaint of people residing in entire Gonda district, before the beginning of the project.

    Answer: e

  2. Purchasing of engine pumps by individual farmers may be beyond their affordable limits.

    Answer: a

  3. Earlier farming was not basically one of the professions of people in Gonda district.

    Answer: e

  4. By using the same formula upliftment of any other district is possible.

    Answer: a

  5. There are very few people who can motivate others in the right direction.

    Answer: c

    Quantitative Aptitude

  6. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?

    1. 4

    2. 9

    3. 3

    4. Cannot be determined

    5. None of these

    Answer: a

  7. By how much is two-fifth of 200 greater than three-fifth of 125?

    1. 15

    2. 3

    3. 5

    4. 30

    5. None of these

    Answer: c

  8. The area of a rectangular field is 460 square metres. If the length is 15 percent more than the breadth, what is breadth of the rectangular field?

    1. 15 metres

    2. 26 metres

    3. 34.5 metres

    4. Cannot be determined

    5. None of these

    Answer: e

  9. Deepa brought a calculator with 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid Rs. 82.50 extra. At what price did she buy the calculator?

    1. Rs. 192.50

    2. Rs. 275

    3. Rs. 117.85

    4. Cannot be determined.

    5. None of these.

    Answer: a

  10. How many different ways can be letters of the word SOFTWARE be arranged in such a way that the vowels always come together?

    1. 13440

    2. 1440

    3. 360

    4. 120

    5. None of these

    Answer: e

  11. A motor starts with the speed of 70 kmph with its speed increase in every two hours by 10kmph. In how many hours will it cover 345 Kms?

    1. 2 ¼ Hours

    2. 4 ½ Hours

    3. 4 Hours 5 Minutes

    4. Cannot be determined

    5. None of these.

    Answer: b

  12. What will be the cost of gardening 1 metre broad boundary around a rectangular plot having perimeter of 340 metres at the rate of Rs. 10per Square Metre?

    1. Rs. 3, 400

    2. Rs. 1, 700

    3. Rs. 3, 440

    4. Cannot be determined

    5. None of these.

    Answer: c

  13. In how many different ways a group of 4 men and 4 women be formed out of 7 men and 8 women?

    1. 2450

    2. 105

    3. 1170

    4. Cannot be determined

    5. None of these.

    Answer: a

  14. A certain amount earns simple interest of Rs. 1, 750/-after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?

    1. Rs. 35

    2. Rs. 350

    3. Rs. 245

    4. Cannot be determined

    5. None of these.

    Answer: d

  15. Seats for Maths, Physics and Biology are in the ratio of 5: 7: 8 respectively. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the respective ratio of increased seats?

    1. 2: 3: 4

    2. 6: 7: 8

    3. 6: 8: 9

    4. Cannot be determined

    5. None of these.

    Directions (71 − 75): In each of these questions a number series is given. Only one number is wrong in each series. You have to find out the wrong number.

    Answer: a

  16. 10 15 24 35 54 75 100

    1. 35

    2. 75

    3. 24

    4. 15

    5. 54

    Answer: a

  17. 1 3 4 7 11 18 27 47

    1. 4

    2. 11

    3. 18

    4. 7

    5. 27

    Answer: e

  18. 3 2 3 6 12 37.5 115.5

    1. 37.5

    2. 3

    3. 6

    4. 2

    5. 12

    Answer: e

  19. 2 8 32 148 765 4626 32431

    1. 765

    2. 148

    3. 8

    4. 32

    5. 4626

    Answer: d

  20. 2 3 11 38 102 229 443

    1. 11

    2. 229

    3. 102

    4. 38

    5. 3

    Answer: b

General Awareness

  1. On which of the following dates was the National Centre for Promotion of Employment for Disabled People-Shell Helen Keller Awards-2007 presented?

    1. December 1, 2007

    2. December 2, 2007

    3. December 3, 2007

    4. December 4, 2007

    5. None of these

    Answer: b

  2. The nuclear power plant of 220 MW which was recommissioned on December 2, 2007, after en-ass coolant channel replacement (EMCCR) is______________

    1. Kalpakam

    2. Kota

    3. Narora

    4. Rawatbhatta

    5. None of these

    Answer: c

  3. The former South African cricketer who, on December 4, 2007 signed two-year contract with Board of Control for Cricket in India (BCCI) coach the Indian cricket team is ______________

    1. Boeta Dippenar

    2. Jack Russel

    3. Allan Donald

    4. GaryKirsten

    5. None of these

    Answer: d

  4. Which of the following Indian cities hosed the East Asia Gender Equality Ministerial Meeting, in December 2007, attended by ministerial level representatives from several countries and various United Nations agencies?

    1. New Delhi

    2. Chennai

    3. Kolkata

    4. Mumbai

    5. None of these

    Answer: a

  5. South Africas former Deputy President who, on December 19, 2007 defeated Thabo Mbeki, to become the new President on African National Congress, at a party conference the northern town of Polokwane is

    1. Susan Booysen

    2. Nelson Zulahe

    3. Jacob Zuma

    4. Momir Williams Junior

    5. None of these

    Answer: c

  6. Which of the following countries, for the first time, attended a summit the six Arab countries belonging the Gulf Cooperation Council (GCC) in Doha, Qatar, in December 2007?

    1. Egypt

    2. Syria

    3. Iran

    4. Iraq

    5. None of these

    Answer: c

  7. United Russia which won the Rusian Parliamentary elections in December 2007, captured_____________ seats the 450-seat Duma, the Lower House of Russias Parliament.

    1. 290

    2. 315

    3. 367

    4. 410

    5. None of these

    Answer: b

  8. The 4300-year-old Chinese oil capital of Chinas oldest Liangzhu Culture, which was dug up by archaelogists in December 2007 is located in eastern Chinas _______________ province

    1. Fujian

    2. Zhejiang

    3. Anhui

    4. Jiangsu

    5. None of these

    Answer: b

  9. With which of the following companies did Reliance Industries, on December 4, 2007 sign a Memorandrm of Understanding (MoU) for joint-co-operation in Petrochemicals?

    1. Oil India Ltd

    2. Indian Oil Corporation

    3. GAIL (India) Ltd

    4. Hindustan Petroleum Corporation Ltd

    5. None of these

    Answer: c

  10. The Central Government, in December 2007, allowed ______________ based Dolce & Gabbana and Indias realty firm DLF to set up a joint venture in single brand retailing of lifestyle products

    1. Italy

    2. France

    3. Britain

    4. USA

    5. None of these

    Answer: a

  11. Which of the following companies, on December 4, 2007 signed a large Account Reseller Agreement with Microsoft Corporation India to provide integrated technology solution to Indian enterprises?

    1. Dell

    2. Lenovo

    3. Compaq

    4. Toshiba

    5. None of these

    Answer: a

  12. Which of the following Indian Companies, in December 2007, opened 160 stores to its specialty beauty, health and wellness retail business subsidiary, H & B Stores, under the new brandname “new-u”

    1. Reliance

    2. Dabur

    3. Unilever

    4. Subhiksha

    5. None of these

    Answer: b

  13. Whom did Neha Aggarwal of Delhi beat in the finals to win the youth girls crown in the national youth and junior table tennis championship in indore on December 21, 2007?

    1. Madhurika Patkar

    2. Ashelsha Bodas

    3. Priti Mokashi

    4. Pooja Sahasrabudhe

    5. None of these

    Answer: d

  14. The tennis player from Andhra Pradesh who, on December 22, 2007, beat Divji Sharan of Delhi, to win the mens singles title in the 2007 National grasscourt championship in Kolkata is:

    1. J Vishnu Vardhan

    2. Vinod Sridhar

    3. V. M. Ranjeeth

    4. N. Sriram Balaji

    5. None of these

    Answer: a

  15. The 30-year-old Armyman form Maharashtra who, on December 23, 2007 won the mens event in the Mawana Sugars Indian Open Marathon in New Delhi is ___________

    1. Angad Kumar

    2. Rashpal Singh

    3. Satya Prakesh

    4. Birender Singh Chahar

    5. None of these

    Answer: c

  16. Which of the following countries in December 2007, won the Davis Cup (tennis) in Portland (U. S.) after a long gap of twelve years?

    1. Russia

    2. United States of America

    3. Sweden

    4. Germany

    5. None of these

    Answer: b

  17. Miss Angola who came first runner-up in the Miss World 2007 pageant held in Sanya, China, in December 2007 is

    1. Moran Gordillo

    2. Micaela Reis

    3. Sandy Dudette

    4. Adyshe Barbara

    5. None of these

    Answer: b

  18. Which of the following South American Countries on December 1, 2007 threatened to halt the OPEC nations oil sales to the United States is

    1. Venezuela

    2. Peru

    3. Chile

    4. Brazil

    5. None of these

    Answer: a

  19. The renowned sitar maestro of Dharwad, contemporary of the legendry Hindustani vocalist the late Ustad Abdul Kareem Khan Saheb, who passed away in Belgaum on December 2, 2007 is__________

    1. Maznoo Mia

    2. Allah Rakha Khan

    3. Bale Khan

    4. Aftab Rasool

    5. None of these

    Answer: c

  20. Who was elected President of the Ramakrishna Math and Mission at a meeting of the Board of Trustees of the Match and the governing body of Mission in Kolkata on December 3, 2007?

    1. Atmasthananda

    2. Ramananda

    3. Parmananda

    4. Vijnananada

    5. None of these

    Answer: a

  21. The Executive Director of the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, who on December 20, 2007 renewed its grant to India, worth more than $100 million for the next three years till 2010 is __________

    1. Michael Kazatchleine

    2. Francois Dippennar

    3. Alex Mulromy

    4. Deniel Mozzart

    5. None of these

    Answer: a

  22. “Hand-in-Hand 2007” the first-ever joint Sino-Indian anti-terrorism training exercise was held at the Kuming Military academy in China in December 2007. Kuming is the capital of south-western ____ province

    1. Hunan

    2. Yunnan

    3. Shandong

    4. Zheziang

    5. None of these

    Answer: b

  23. The ten-year old Indian boy who, in December 2007, emerged as the youngest champion in the history of Junior Mastermind; a BBC Quiz show is ___________

    1. Swapnil Shankar

    2. Madhav Prasoon

    3. David Varghese

    4. Krishna Routrey

    5. None of these

    Answer: c

  24. Bharatiya Janata Party came back to power for the consecutive ___________ time in Gujarat on December 23, 2007 the day when the result of the Assembly elections were declared?

    1. second

    2. third

    3. fourth

    4. fifth

    5. None of these

    Answer: c

  25. Whom did Nick Clegg replace to become the new leader of Great Britains Liberal Democratic Party in London on December 18, 2007?

    1. Richard Keen

    2. Marshall Daniel

    3. Menzies Champbell

    4. Alistaire Harrod

    5. None of these

    Answer: c

  26. Right-wing South Korean businessman who, on December 19, 2007 defeated left-of-centre Chung Dong-young to become the new President of South Korea is

    1. Kim Yoon-Ok

    2. Lee Myung-bak

    3. Ahn Sang-sao

    4. Mile Jen-foo

    5. None of these

    Answer: b

  27. An earthquake of 6.8 manitude on the Richter scale struck New Zealands North Island on December 20, 2007 causing massive damage in the city of ___________

    1. Auckland

    2. Hamilton

    3. Napier

    4. Gisborne

    5. None of these

    Answer: d

  28. The passport-for Schengen Area of Europe saw its biggest-ever enlargement on December 21, 2007 when____________ new European Union (E. U.) members began to implement the Schengen Agreement

    1. five

    2. seven

    3. nine

    4. eleven

    5. None of these

    Answer: c

  29. GE Energy, on December 21, 2007 bagged its largest order for supply of Jenbacher gas engines to support a major rural electrification initiative in

    1. Kenya

    2. Bangladesh

    3. Somalia

    4. Ecquador

    5. None of these

    Answer: b

  30. In December 2007, Nasdaq opened an office in the Asian capital-city of _________aimed at stepping up efforts at attracting more firms to list on the exchange and forging deeper ties with bourses and regulators

    1. Seoul

    2. Tokyo

    3. Beijing

    4. Manila

    5. None of these

    Ans (c).

  31. In which of the following capital cities, of Gulf Cooperation Council countries, did Union Bank of India open its representative office in December 2007?

    1. Riyadh

    2. Doha

    3. Kuwait City

    4. Abu Dhabi

    5. None of these

    Answer: d

  32. The _________ based Prudentail Finance INC (PFI), on December 4, 2007 announced an asset management joint venture with real estate giant DLF with which it already has a life insurance partnership

    1. Canada

    2. USA

    3. South Africa

    4. Singapore

    5. None of these

    Answer: b

  33. Which of the following teams was defeated by Chennai Superstars to win the ICL (Indian Cricket Leagure) Twenty-20 final in Panchkula on December 16, 2007?

    1. Chandigarh Lions

    2. Kolkata Tigers

    3. Hyderabad Heroes

    4. Delhi Jets

    5. None of these

    Answer: a

  34. Who, among the following golfers, won the Target World Challenge Cup in Thousand Oaks on December 16, 2007?

    1. Zach Johnson

    2. Lee Westwood

    3. Tiger Woods

    4. HenrikStenson

    5. None of these

    Answer: c

  35. The American cyclist, stripped of his 2006 Tour de France title for doping, who was banned from all competitions in France by the countrys anti-doping agency AFLD, on December 19, 2007 is ___________

    1. Fabio Lefebore

    2. John Carragher

    3. Desmond Capello

    4. Floyd Landis

    5. None of these

    Answer: d

  36. Whom did Zubin Kumar beat in the finals to win the youth boys crown in the National youth and junior table tennis championship in Indore on December 21, 2007?

    1. Devesh Karia

    2. G. Sathiyan

    3. Raj Mondal

    4. Satyajit Prasanna

    5. None of these

    Answer: a

  37. The French Minister for Foreign and European Affairs who visited India in December 2007 to prepare the ground for French President Nicolas Sarkozys visit in January 2008 is

    1. Bernard Kouchner

    2. Andrei Strahler

    3. William Tarbuck

    4. Philip Randell

    5. None of these

    Answer: a

  38. Hollywood star in box-office hits like Monster-in-Law, fitness guru and activist who turned seventy years old on December 21, 2007 is ___________

    1. Olivia Silverstone

    2. Lisa Marigold

    3. Jane Fonda

    4. Elizabeth Turner

    5. None of these

    Answer: c

  39. Which of the following countries on December 23, 2007 conclude the annual central rural work conference with a pledge to improve rural infrastructure, promote stable development of agriculture and facilitate a sustained income growth for farmers in the year 2008?

    1. Brazil

    2. China

    3. Canada

    4. Argentina

    5. None of these

    Answer: b

  40. The former British Prime Minister who, in December 2007, was welcomed into Britains Catholic community after his/her conversion to the the Catholic Church is___________

    1. John Major

    2. Margaret Thatcher

    3. Rowan Williams

    4. Tony Blair

    5. None of these

    Answer: d

  41. After16, months of marathon hearing the inquiry into the 1985 Kanishka bombing ended in Toronto on December 13, 2007. The bombing of the Air India flight killed _________ people

    1. 117

    2. 233

    3. 329

    4. 409

    5. None of these

    Answer: c

  42. Which of the following countries, on December 17, 2007, expressed its interest in investments by Indian corporates for construction and promotion of budget hotels in the island nation?

    1. Sri Lanka

    2. Mauritius

    3. Maldives

    4. Tuvalu

    5. None of these

    Answer: a

  43. The former managing editor of SAGE India and longtime Doordarshan news reader who died in Landour (above Mussorie) on December 16, 2007 is

    1. Pakaj Singh

    2. Rajesh Sharma

    3. Mohanlal Chaturvedi

    4. Tajeshwar Singh

    5. None of these

    Answer: d

  44. The editor of Jaipur-based monthly journal, “Sharad Krishi” who was on December 18, 2007 presented the prestigious Atmaram Prize for developing scientific and technical literature in Hindi is

    1. Mahendra Madhup

    2. Anupam Shrivastava

    3. Dhirendra Singh Parmar

    4. Gaurav Bainsala

    5. None of these

    Answer: a

  45. The Supreme Court of ___________ sentenced the former President, Alberto. K. Fujimori, on December 11, 2007 sentenced the former President K. Fujimori to six years in prison for ordering an illegal search as his government was collapsing in 2000

    1. Chile

    2. Peru

    3. Colombia

    4. Mexico

    5. None of these

    Answer: b

  46. The United States and China, in December 2007, held the Sino-U. S. Strategic Economic Dialogue (SED) in

    1. Beijing

    2. New York

    3. Oslo

    4. Seattle

    5. None of these

    Answer: a

  47. Thousands of workers in which of the following countries, on December 15, 2007 march through the national capital to protest against the pressures on life and fuel and food prices due to the failure of the political leaders to form a government after the June 2007 general elections?

    1. Slovakia

    2. Czech Republic

    3. Romania

    4. Belgium

    5. None of these

    Answer: d

  48. The well-known British born science fiction writer and author of the book “2001: A Space Odyssey” who was honoured by the Sri Uankan government, on December 16, 2007 for his contribution to the world of space exploration is___________

    1. Daniel Bald

    2. Arthur Clarke

    3. Anthony Cordesman

    4. Boris Schlesinger

    5. None of these

    Answer: b

  49. Which of the following car companies in India announced a special savings scheme________ Happy Customer Offer-in December 2007?

    1. Maruti Suzuki

    2. Tata

    3. Ford

    4. Hyundai

    5. None of these

    Answer: a

  50. The Eleventh Plan Document approved by the National Development Council (NDC) on December 19, 2007 envisages a growth of _____ percent during 2001 − 12 the terminal year of plan period.

    1. Eight

    2. Nine

    3. Ten

    4. Eleven

    5. None of these

    Answer: c