Placement Papers: DSQ Placement Paper 14 Aug 2004

Download PDF of This Page (Size: 151K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

Technical aptitude test

  1. the 2's complement number of 110010 is ans; none of those

  2. Truth table of a logic function ans: Displays all its input output possibilities

  3. The process of varying one signal according to the pattern provided by another signal is ans: Modulation

  4. The octal equivalant of hexa number 123 is ans: 443. Determine how many times the given loop is executed

  5. m = 3 while (m<18) do { m = m + 2; m = m − 1} ans: 15

  6. m = 1; a = 30; while (m<>1) do { m = m + 1; a = a − 1; }

  7. m = 1; a = 30; while (e * m − 5<a) do { m = m + 1; a = a − 2} ans: 9 in questions 8 to 12 find the values of a and b at the end of the xecution of the program segment

  8. a = 2; b = 1; x = 1; while (x ⇐ 4) do { a = a + b; x = x + 1} ans: (5, 1)

  9. a = 1; b = 2; x = 1 while (x ⇐ 5) do { b = a + b; x = x + 1; } ans: (1, 6)

  10. a = 0; b = 0; x = 1; while (x ⇐ 4) { a = a + x; b = b-x; x = x + 1; } ans: (10, 10) In questions 11 − 15 find the odd man out

  11. address

  12. cmos

  13. lisp (from 11 − 15 these are the answers dont confuse)

  14. mouse

  15. csh

  16. The complexity of bublle sort is0 (a), then kequals ans: 2

  17. In BCD, the decimal number 516 is ans: 10101110

  18. RS 232 is standards for ans: Physical layer

  19. which of the following is not true of a DBMS ans: Maintain integrity

  20. the method of access used for obtaining a record from a tape is ans: Sequential

  21. Whichof the following is an universal gate ans: Nor

  22. an ASCII text file containing 500 characters will have size approximately ans: 500bytes

  23. which of the following is a vector ans; force

  24. The lowest attainable temperature ans 0k

  25. viscosity is most similar to ans: Friciton

  26. The elapsed time between the submission of the job and getting the output is ans: Seek time

  27. the earliest calculating device still in use is ans: Abacus

  28. an acronym for the organisation that publishes programming langauge standards is ans: ANSI

  29. Qunatities used to bring fields to standards sixe are ans: Pixels

  30. the base of a number system is called as ans: Radix

  31. An 8kb computer will bave addresses____ans: 8191

  32. Arranging data in a specific form is called ans: Sorting

  33. A translator which reads an entire programme written in a high level language and converts it into machine language code is ans: Interpreter

  34. a data hierarchy in assending order is ans: Bit-byte-field-record-file-database

  35. a computer generated output that lets programmer follow the execution of the program line by line is

  36. data items grouped togother for storage form a

  37. the most dangerous aspect of computer virusesis their ability to ans: Change system memory

  38. a distributed data processing configuration in which all activities must pass through an centrally located computer is called a ans: Ring network

  39. communication circuite that transmit data inboth directions but not at the same time areoperating in

  40. which of the following is not an application software ans: Unix

  41. For which of the folowing computer application is real time processing not essential ans

  42. a data structure with one to many relationship is a ans: Tree

  43. which of the following hardware components is most important to operation of a database management system ans: High speed, large capacity disk

  44. computer viruses can spread from one system to another by means of ans: All the above

  45. afront end processor is ususally used in ans: Multi processing

  46. a radioactive material of mass 16 grms in 10 years due to radiation. How many years will it take for the material to attain a mass f 1 gm ans: 30

  47. a block of ice floats on water in a beaker, as the ice melts, the water level in the beaker will ans: Remain same

  48. if va, vn, vs are velocities of sound in air, water, and steel then, ans: Vs>vn>va

  49. in usual computer arthemetic, the value of the integer expression 22/5 * 2 + 8 * 2/6 ans: 10

  50. an operating system is

ans: All the above