Placement Papers: Mphasis Placement Paper Technical Computer Awareness

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

  1. In the command scanf, h is used for Ans. Short int

  2. A process is defined as Ans. Program in execution

  3. A thread is Ans. Detachable unit of executable code

  4. What is the advantage of Win NT over Win 95 Ans. Robust and secure

  5. How is memory management done in Win95 Ans. Through paging and segmentation

  6. What is meant by polymorphism Ans. Redfinition of a base class method in a derived class

  7. What is the essential feature of inheritance Ans. All properties of existing class are derived

  8. What does the protocol FTP do Ans. Transfer a file b/w stations with user authentification

  9. In the transport layer, TCP is what type of protocol Ans. Connection oriented

  10. Why is a gateway used Ans. To connect incompatible networks

  11. How is linked list implemented Ans. By referential structures

  12. What method is used in Win95 in multitasking Ans. Non preemptive check

  13. What is meant by functional dependency

  14. What is a semaphore Ans. A method synchronization of multiple processes

  15. What is the precedence order from high to low, of the symbols () + +/Ans (). + +,/

  16. Preorder of A * (B + C)/D-G Ans. * + ABC/-DG

  17. B-tree (failure nodes at same level)

  18. Dense index (index record appers for every search-key in file)

  19. What is the efficiency of merge sort Ans. O (n log n)

  20. A program on swaping (10, 5) was given (candidate cannot recollect)

  21. In which layer are routers used Ans. In network layer

  22. In which layer are packets formed (in network layer)

  23. heap (priority queue)

  24. copy constructor (constant reference)

  25. Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior--Bubble sort, merge sort, heap sort, exchange sort Ans. Heap sort

  26. In binary search tree which traversal is used for getting ascending order values--Inorder, post order, preorder Ans. Inorder

  27. What are device drivers used for Ans. To provide software for enabling the hardware

  28. Irrevalent to unix command (getty)

  29. What is fork command in unix Ans. System call used to create process

  30. What is make command in unix Ans. Used forcreation of more than one file

  31. In unix. Profile contains Ans. Start up program

  32. In unix echo is used for (answer C)

  33. In unix ‘ls’ stores contents in

Ans. Inode block

Sign In