Placement Papers: Mphasis Placement Question Paper Quantitative

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

  1. In the command scanf, h is used for Ans. Short int

  2. A process is defined as Ans. Program in execution

  3. A thread is Ans. Detachable unit of executable code

  4. What is the advantage of Win NT over Win 95 Ans. Robust and secure

  5. How is memory management done in Win95 Ans. Through paging and segmentation

  6. What is meant by polymorphism Ans. Redfinition of a base class method in a derived class

  7. What is the essential feature of inheritance Ans. All properties of existing class are derived

  8. What does the protocol FTP do Ans. Transfer a file b/w stations with user authentification

  9. In the transport layer, TCP is what type of protocol Ans. Connection oriented

  10. Why is a gateway used Ans. To connect incompatible networks

  11. How is linked list implemented Ans. By referential structures

  12. What method is used in Win95 in multitasking Ans. Non preemptive check

  13. What is meant by functional dependency

  14. What is a semaphore Ans. A method synchronization of multiple processes

  15. What is the precedence order from high to low, of the symbols () + +/Ans (). + +,/

  16. Preorder of A * (B + C)/D-G Ans. * + ABC/-DG

  17. B-tree (failure nodes at same level)

  18. Dense index (index record appers for every search-key in file)

  19. What is the efficiency of merge sort Ans. O (n log n)

  20. A program on swaping (10, 5) was given (candidate cannot recollect)

  21. In which layer are routers used Ans. In network layer

  22. In which layer are packets formed (in network layer)

  23. heap (priority queue)

  24. copy constructor (constant reference)

  25. Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior Bubble sort, merge sort, heap sort, exchange sort Ans. Heap sort

  26. In binary search tree which traversal is used for getting ascending order values-Inorder, post order, preorder Ans. Inorder

  27. What are device drivers used for Ans. To provide software for enabling the hardware

  28. Irrevalent to unix command (getty)

  29. What is fork command in unix Ans. System call used to create process

  30. What is make command in unix Ans. Used forcreation of more than one file

  31. In unix. Profile contains Ans. Start up program

  32. In unix echo is used for (answer C)

  33. In unix ls stores contents in Ans. Inode block

Quantitative Section

  1. In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls

    1. y/(x + y)

    2. x/xy

    3. x/(x + y)

    4. y/xy

    Ans. C

  2. What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream (2 pt. = 1 qt. And 4 qt. = 1 gal)

    1. 16

    2. 24

    3. 30

    4. 64

    Ans. D

  3. If the operation, ^ is defined by the equation xy = 2x + y, what is the value of a in 2a = a3

    1. 0

    2. 1

    3. -1

    4. 4

    Ans. B

  4. A coffee shop blends 2 kinds of coffee, putting in 2 parts of a 33p. a gm. Grade to 1 part of a 24p. a gm. If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. To 2 parts of the less expensive grade, how much will the shop save in blending 100 gms.

    1. Rs. 90

    2. Rs. 1.00

    3. Rs. 3.00

    4. Rs. 8.00

    Ans. C

  5. There are 200 questions on a 3 hr examination. Among these questions are 50 mathematics problems. It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question. How many minutes should be spent on mathematics problems

    1. 36

    2. 72

    3. 60

    4. 100

    Ans. B

  6. In a group of 15, 7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either. How many of these studied both Latin and Greek

    1. 0

    2. 3

    3. 4

    4. 5

    Ans. B

  7. If 13 = 13w/(1 − w), then (2w) 2 =

    1. ¼

    2. ½

    3. 1

    4. 2

    Ans. C

  8. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

    1. b < a

    2. b > a

    b = a

    (D) b > = a

    Ans. A

  9. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50%. How many games must the team have won in a row to attain this average?

    1. 12

    2. 20

    3. 24

    4. 30

    Ans. C

  10. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/

    1. D/(M − 3)

    2. MD/3

    3. M/(D − 3)

    4. 3D/(M2 − 3M)

    Ans. D

  11. A company contracts to paint 3 houses. Mr. Brown can paint a house in 6 days while Mr. Black would take 8 days and Mr. Blue 12 days. After 8 days Mr. Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr. Blue to complete the contract?

    1. 7

    2. 8

    3. 11

    4. 12

    Ans. C

  12. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

    1. 30

    2. 40

    3. 58

    4. 60

    Ans. B

  13. If 9x − 3y = 12 and 3x − 5y = 7 then 6x − 2y =?

    1. -5

    2. 4

    3. 2

    4. 8

    Ans. D

Analytical Ability

  1. If A is to be moved as one of the bookeepers, which of the following cannot be a possible working unit.

    1. ABDEH

    2. ABDGH

    3. ABEFH

    4. ABEGH

    Ans. B

  2. If C and F are moved to the new office, how many combinations are possible

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    Ans. A

  3. If C is sent to the new office, which member of the staff cannot go with C

    1. B

    2. D

    3. F

    4. G

    Ans. B

  4. Under the guidelines developed, which of the following must go to the new office

    1. B

    2. D

    3. E

    4. G

Ans. A

Sign In