STMicroelectronics Java Questions: Multi ThreadingTab.amp

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

  1. What are the two types of multitasking? Ans: Process-based and Thread-based

  2. What are the two ways to create the thread? Ans: By implementing Runnable and by extending Thread

  3. What is the signature of the constructor of a thread class? Ans: Thread (Runnable threadob, String threadName)

  4. What are all the methods available in the Runnable Interface? Ans: Run ()

  5. What is the data type for the method isAlive () and this method is available in which class? Ans: Boolean, Thread

  6. What are all the methods available in the Thread class? Ans: IsAlive () join () resume () suspend () stop () start () sleep () destroy ()

  7. What are all the methods used for Inter Thread communication and what is the class in which these methods are defined? Ans: Wait (), notify () & notifyall () Object class

  8. What is the mechanisam defind by java for the Resources to be used by only one Thread at a time? Ans: Synchronisation

  9. What is the procedure to own the moniter by many threads? Ans: Not possible

  10. What is the unit for 1000 in the below statement? ob. Sleep (1000) Ans: Long milliseconds

  11. What is the data type for the parameter of the sleep () method? Ans: Long

  12. What are all the values for the following level? max-priority min-priority normal-priority Ans: 10, 1, 5

  13. What is the method available for setting the priority? Ans: SetPriority ()

  14. What is the default thread at the time of starting the program? Ans: Main thread

  15. The word synchronized can be used with only a method. True/False Ans: False

  16. Which priority Thread can prompt the lower primary Thread? Ans: Higher Priority

  17. How many threads at a time can access a monitor? Ans: One

  18. What are all the four states associated in the thread? Ans: 1. New 2. Runnable 3. Blocked 4. Dead

  19. The suspend () method is used to teriminate a thread? True/False Ans: False

  20. The run () method should necessary exists in clases created as subclass of thread? True/False Ans: True

  21. When two threads are waiting on each other and can't proceed the programe is said to be in a deadlock? True/False Ans: True

  22. Which method waits for the thread to die? Ans: Join () method

  23. Which of the following is true?

    1. wait (), notify (), notifyall () are defined as final & can be called only from with in a synchronized method

    2. Among wait (), notify (), notifyall () the wait () method only throws IOException

    3. wait (), notify (), notifyall () & sleep () are methods of object class

    Which is true?

    1. 1

    2. 2 and 3

    3. 1 & 2

    4. 1, 2 & 3

    Ans: D

  24. Garbage collector thread belongs to which priority? Ans: Low-priority

  25. What is meant by timeslicing or time sharing? Ans: Timeslicing is the method of allocating CPU time to individual threads in a priority schedule.

  26. What is meant by daemon thread? In java runtime, what is it's role?

Ans: Daemon thread is a low priority thread which runs intermittently in the background doing the garbage collection operation for the java runtime system.