Sutherland General Aptitude Questions Aptitude Questions Set VTab.amp

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

For the following, find the next term in the series

  1. 6, 24, 60, 120, 210

    1. 336

    2. 366

    3. 330

    4. 660

    Answer: (a)

    Explanation: The series is 1.2. 3, 2.3. 4, 3.4. 5, 4.5. 6, 5.6. 7, ____ ( ‘’ means product)

  2. 1, 5, 13, 25 Answer: 41 Explanation: The series is of the form 02 + 12, 12 + 22, …

  3. 0, 5, 8, 17 Answer: 24 Explanation: 12 − 1, 22 + 1, 32 − 1, 42 + 1, 52 − 1

  4. 1, 8, 9, 64, 25 (Hint: Every successive terms are related) Answer: 216 Explanation: 12, 23, 32, 43, 52, 63

  5. 8, 24, 12, 36, 18, 54 Answer: 27

  6. 71, 76, 69, 74, 67, 72 Answer: 67

  7. 5, 9, 16, 29, 54 Answer: 103 Explanation: 5 * 2 − 1 = 9; 9 * 2 − 2 = 16; 16 * 2 − 3 = 29; 29 * 2 − 4 = 54; 54 * 2 − 5 = 103

  8. 1, 2, 4, 10, 16, 40, 64 (Successive terms are related) Answer: 200 Explanation: The series is powers of 2 (20, 21, ). All digits are less than 8. Every second number is in octal number system. 128 should follow 64.128 base 10 = 200 base 8.

Exercise 2.2

Find the odd man out:

  1. 3, 5, 7, 12, 13, 17, 19 Answer: 12 Explanation: All but 12 are odd numbers

  2. 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64 Answer: 64 Explanation: 2 + 3 = 5; 5 + 5 = 10; 10 + 7 = 17; 17 + 9 = 26; 26 + 11 = 37; 37 + 13 = 50; 50 + 15 = 65

  3. 105, 85, 60, 30, 0, 45, 90

Answer: 0

Explanation: 105 − 20 = 85; 85 − 25 = 60; 60 − 30 = 30; 30 − 35 = -5; 5 − 40 = -45; 45 − 45 = -90.