Texas Instruments Java Questions: Quantitative QuestionsTab.amp

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

1 If g (0) = g (1) = 1 And g (n) = g (n − 1) + g (n − 2) find g (6).

Ans: g (6) = 13

Sol:

G (0) = 1

G (1) = 1

G (2) = G (1) + g (0) = 2

G (3) = g (2) + g (1) = 3

G (4) = g (3) + g (2) = 5

G (5) = g (4) + g (3) = 8

G (6) = g (5) + g (4) = 13

2 A plane moves from 9? N40? E to 9? N40? W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the

destination, find the local arrival time?

Ans: The time is calculated on the basis of longitude (Based on sunrise). Sun rises earlier in calcutta than in Mumbai.

The 40 degrees east and 40 degress west are calculated form 0 degrees. The plane has travelled westwards by

40 + 40 = 80 Degrees (WEST). For each degree there is a difference of 4 Minutes The difference in timings is

320 Minutes behind. As per the starting point time 10.00 AM the flight should have reached at 6.00 PM.

Reducing 320 Minutes from it we get 12.40 PM local time at the destination

3 Given $means Tripling and % means change of sign then, find the value of $%$6-%$%6 Ans: 72

4 The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If

the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied? Replace N by (N + N/100) and solve.

5 16 litre can, 7 litre can, 3 litre can, the customer has to be given 11 litres of milk using all the three cans only

explain?

Sol: 16 litre Full initially 16 − 7 = 9 in 16 litre, 7 in 7 litre. 7 to 3 to 16 (twice) than 15 in 16 litre1 in 7 litre

0 in 3 litre 1 in 7 litre can to 3 litre can 15 in 16 litre can 0 in 7 litre can and 1 in 3 litre can. From 15 in 16litre

can to 7 litre can Than 8 in 16 litre can 7 in 7 litre can and 1 in 3 litre can From 7 in 7 litre ad 2 to 3 litre can

Than 8 in 16 litre can 5 in 7 litre can 3 in 3 litre can 3 to 16 litre can than 11 in 16 litre can 5 in 7 litre can

and 0 in 3 litre can.

  1. A traveler walks a certain distance. Had he gone half a kilometer an hour faster \, he would have walked it in ⅘ of the time, and had he gone half a Kilometer an hour slower, he would have walked 2 ½ hr longer. What is the distance?

    1. 10 Km

    2. 15 Km

    3. 20 Km

    4. Data Insufficient

    Ans: Distance = = speed x time st = = (s +. 5) x. 8t____ (1)

    st = =. 8st +. 4t 2st = =. 4t s = = 2KM

    st = = (s-. 5) x (t + 150) ____ (2) Sustituting you will get the distance as 15 KMs

  2. A ship leaves on a long voyage. When it is 18 miles from the shore, a seaplane, whose speed is 10 times that of the ship is sent to deliver mail. How far from the shore does the seaplane catch upo with the ship?

    1. 24 miles

    2. 25 miles

    3. 22miles

    4. 20 miles

    Ans: (d − 18) = = st d = st d = (d − 18) 180 = = 9d

  3. In a circular race track of length 100 m, three persons A, B and C start together. A and B start in the same direction at speeds of 10 m/s and 8 m/s respectively. While C runs in the opposite at 15 m/s. When will all the three meet for the first time on the after the start?

    1. After 4 s

    2. After 50 s

    3. After 100 s

    4. After 200 s

    Ans: c

    Sol: Since the track is a circular track A and B will meet every 50 seconds. Ie 100/(10 − 8) Since it is a multiple

    of 50 they will be meeting at the starting point every 50 Seconds. If you multiply 15 × 50 you will get 750 and

    after the second 50 it will be 1500. All of them will meet at the starting point after 100s

  4. Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?

    1. 37.5%

    2. 62.5%

    3. 50%

    4. None of these

    Ans: 62.5%

    Sol: You can observe from the question that for additiion of 1 pen 7 pencils and 4 erasers rajan pays 50 %

    more. It implies that the cost of 4 pens is 50% of the total amount paid by Amal. Therefore cost of 5 pens will

    be 62.5% of the total cost.

  5. A non stop bus to Amritsar overtakes an auto also moving towards Amritsar at 10 am. The bus reaches Amritsar at 12.30 pm and starts on the return journey after 1 hr. On the way back it meets the auto at 2 pm. At what time the auto will reach Amritsar?

    1. 2.30pm

    2. 3.00pm

    3. 3.15pm

    4. 3.30pm

    Ans: 3.00pm

    Sol: Let the distance between the meeting point of Auto at 10.00 Am and Amritsar be d The bus takes 2.5

    Hours (150 minutes) to reach amritsar from that point. The bus commences its return journey at 1.30 PM and

    meets auto at 2.00 PM. The bus has thus travelled 30 Minutes. The bus would have covered 30/150 d

    The auto has covered (1-⅕) d during the period. Is 4/5th of the distance has been covered in 4 hours (2.00 PM-10.00 AM) The remaining 1/5th distance will be covered in 1 hour. The auto will reach Amritsar at 3.00 PM

  6. The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs. 22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs. 32. How much will three pencils, three pens and three erasers cost? Sol: x + 2y + 4z = = 22 5x + 4y + 2z = = 32 Solving we get 3x + 2 y = = 14 and y + 3z = = 13, Adding both we get 3x + 3y + 3z = = 27 Ans: 27

  7. The lowest temperature in the night in a city A is ⅓ more than ½ the highest during the day. Sum of the lowest temperature and the highest temperature is 100 degrees. Then what is the low temp? Sol: (½ + 1/3 × 1/2) t + t = = 100 solving we get t = = 60 i.e.the highest temperature is 60 and the lowest is 40. Ans: 40 degrees

  8. Javagal, who decided to go to weekened trip should not exceed 8 hours driving in a day. The average speed of forward journey is 40 miles/hr. Due to traffic on sundays, the return journey's average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?

    1. 120 miles

    2. between 120 and 140 miles

    3. 160 miles

    Ans: 120 miles

    Sol: The answer given by you appears to be wrong. The question is not clear regarding the day on which the

    onward trip is carried out. If it is on a Saturday the maximum distance that can be travelled is 8 × 30 = = 240

    miles. However if both the onward and return trips are carried out on Sunday the answer is Between 120 and

    140 Miles. The time taken for both the trips is 8 hours.

    3 × 40 = 0

    4 × 30 = 0.

    One more hour can be utilised for travelling and more than 120 miles can be covered.

  9. The total expense of a boarding house are partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs. 70 per head when there are 25 boarders and Rs. 60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.

    1. 65

    2. 55

    3. 50

    4. 45

    Ans: b

    Sol: The total cost for 25 boarders is 25 × 70 = 50, The total cost for 50 boarders is 50 × 60 = = 3000.

    The difference is 1250 for 25 boarders. The variable cost per boarder is Rs. 50

    For additional 50 boarders the increase in total cost is 50 × 50 = = 2500, Therefore total cost for 100 boarders

    is 3000 + 2500 = = 5500. The charge per head works out to Rs. 55.

  10. A car has run 10000 miles using 5 tyres interchangably, To have a equal wornout by all tyres. How many miles each tyre should have run. Ans: 4000 miles/tyre Sol: According to me the answer given is wrong. A car runs on four wheels. The aggregate distance covered by the four wheels is 10000 × 4 = = 40000 miles. Since 5 tyres are used interchangably the distance covered by each tyre will be 40000/5 = = 8000 miles.

  11. In 80 coins one coin is counterfiet what is minimum number of weighings to find out counterfiet coin Ans: 4 weighings. 27 27 26 9 9 9 9 9 8 3 3 3 3 3 2 1 1 1 1 1

  12. There are two trees in a lawn. One grows at a rate ⅗ of the other in 4 years. If the total growth of trees is 8 ft. What is the height of the smaller tree after 2 years Ans: 1 ½ feet (Less than 2 feet). Sol: After four years the combined height of the two trees is 8 ft. The ratio at that point is ⅗ 1 therefore 3/5x + x = = 8, solving x = = 5 The height of the smaller tree after 4 years is 3 ft At the end of two years it would have been 3/2 ft.

  13. A building with height D shadow upto G. What is the height of a neighbouring building with a shadow of C feet. Sol: Using the similar triangle property y = = D/G X C

  14. Find the no of possible palindromes for the following: Tyghhty six (g will be the center) tyhhhtyh twelve hh, tt, yy as centre

  15. 2, 20, 80, 100, The answer C is not given. It could be 139

  16. 2 * 10, 20 * (10/5 sq/10), 80 * (4/4 sq/10), 100 * (1.6/3 sq/10)

    1. 121

    2. 116

    3. N/A

    4. NONE

  17. 10, 16, 2146, 2218, Ans: 2290 Sol: Since the answer is not given, I am not able to match my working. My answer to the question is 2290.16 * 16 is 256 (the sum of the three digits is 13) That 13 is being maintained in 4 digit number by retaining the f irst and last digits for the first number in the serial

  18. There are 10 coins. 6 Coins showind head. 4 showing tail. Each coin was randomly flipped (not tossed). Seven times successively. After flipping the coins are 5 heads and 4 tails. One is hidden. What will be the hidden coin holds? Ans: The coin will have tail

  19. What is the diff in times btwn clk1 and clk2. Both show same time 6 hrs back.

  20. 1 clk gains 1 min an hr, clk2 gains 2 min an hour. Like that The difference will be 6 MIN