Placement Papers: IGatE Paper on 20th Nov 2007

Download PDF of This Page (Size: 132K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

Hi

I am Praveen placed in iGate, held on 20th November, 07 in Mahalingam College of Engineering And Technology. I am doing my Final year ECE, I have benefited much from this site, and I like to contribute myself by giving the information I have experienced. The selection procedure is:

  1. Aptitude Test

  2. GD

  3. Technical and HR interview Aptitude Test: 15 questions no choices; worksheet will be provided, no negative marks, u have to work down the answers, the time to solve 15 question was about 30 min… All questions are easy if u have read R S AGARWAL, some topics are Time and Distance, Probability, Problems on numbers, Average, Age, Profit and Loss and some other topics in RS Agarwal… That is enough… 3 − 4 questions were very simple. Others were little hard. Cutoff was high, it was around 10. They short listed 88 from 1000. For the next round… Some questions that I Remember, I have put here.

    1. If MASTER: VIXOSP then what, s STREAM: Ans: XOPSIV

    2. Boys and girls are seated in 5 rows and 5 columns, such that A is seated at the center and P is right to A. If R is in front of A and Q is behind P. In which direction is Q seated with respect to R. If all the students are seated facing north. Ans: South east

    3. If 21 books must be placed in a row. In how many ways these books can be arranged such that no two new books are arranged consecutively, Ans: 210

    4. Two dice are thrown such that a sum of 8 is obtained in a condition that the second die must be always 4. Find the number of chances of obtaining sum of 8. Ans: ⅙

    5. Two cans A & B contain 25% & 30 % of milk. If 6 parts of can A and 4 parts of can B acre mixed in a can C. What is the proportion of milk in can C. Ans: 15

    6. 1 rupee, 50 paisa and 25 paisa coins are there in the ratio of 2.5: 3: 4. For Rs. 210, find the number of 1 rupee coins. Ans: 105.

    7. 9 men and 6 women will finish a work in 5 days, similarly 3 men and 15 women can finish the same work in 10 days then in how many days 9 men and 10 women will finish the same work. Ans: 3

    8. X amount takes 10 years to become double. How many years it takes to become triple? Ans: 15

    9. A team plays cricket in a year with a % of win by the team as 50% and the % of loosing matches as 40%. If the number of matches tied is 20, then find the number of matches played. Ans: 200

    10. There are 8 pairs of socks and 2 socks are worn from that such that the pair of socks worn are not of the same pair. What is the number of pair that can be formed.

    Ans: 56

    11 − 15____ sorry I couldn, t remember… But they were simple.

    G. D:

Since short listed were less in number they cancelled group discussion for us.

Technical and HR interview:

Since I am an ECE student both interviews were like an HR interview and some questions on my basics and area of interest.

All were simple questions no need to get worry____ all ways give your answer with confidence. Some questions were asked from apti too which u had already written they will ask to solve it.