Placement Papers: iSoftTech Pattern

Download PDF of This Page (Size: 149K)

Examrace Placement Series prepares you for the toughest placement exams to top companies.

For more info on iSoftTech visit Official Webiste

The test cnsisted of 3 sections:

  1. Aptitude → 60 questions (1 hr)

  2. Maths → 15 questions (30 min)

  3. C or Java (there is an option) → 30 questions (1 hr) Aptitude: Started with fill in the blanks, followed by analogies, antonyms. Next came the data sufficiency & logical reasoning questions. Then there were some basic quatitative questions. Finally the aptitude test ended with some data interpretation questions. Antonyms of: Increduluous Zest Officious Analogies: RANK: INSIGNIA → PEOPLE: STATUS FATIGUE: RESTING → OVERWEIGHT: DIETING

Maths

This part was easy but somewhat tricky.

  1. A figure with 8 poles was given. Each pole was separated by a distance of 8m. It was given that a man runs to each pole and back. Asked to find the total distance to reach the last pole (Ans: 288)?

  2. Are there more Sundays in a millenium or inches in a kilometre (Ans: Inches).

  3. A gambler has the “easy go easy way” policy. He doubles his money the first time and gives away $1. He trebles his money the next time and gives away $2. Finally he is left with 4 times the amount he started with. How much money he had when he started (Ans: $2.5 check)?

  4. Are there more centimetres in a kilometre or seconds in a day (Ans: Centimetres)?

  5. A person purchases goods at three (3) shops successively. Each time he spends ⅔ of the amount he has. If he is left with 50 paise after the last purchase, how much money he had in the beginning (Ans: Rs. 13.5/-)?

  6. Question on age

  7. Two questions on age (very easy).

  8. My double exceeds my half by 2. What am i (Ans 4/3)?

  9. N packets are transmitted through a network. The probability of a packet being error prone is P. What is the probability that all packets are transmitted error free (Ans (1 − P)? ^N check)

  10. Y-X2 = 25 is a function. What is the y intercept (Ans 25)?

  11. A machine has N parts. The probabilty that any part fails is P. The machine fails of any of the part fails. Fine the probabilty that none of the part fails (Ans 1 − PN)?

  12. Mexico is 13 hours behind Singapore in time. Singapore itself is 7 hours ahead of London in time. If it is 10 minutes past 4 on Tuesday morning in London what is the time and day in Mexico?

  13. If a hen and a half lays an egg and a half, how much will half a dozen hens lay in half a dozen days?

  14. A person deals playing cards among people. On the first chance he deals among 4 people and 3 cards are left. Next he deals amongs 2 and 3 cards are left (Don't remember this one exactly. ).

C Test

  1. A question on strings and pointers.

  2. Which function in C allocates memory and initializes it to zero?

  3. The compiler equates x[i][j][k] to: * ( * ( * (x + i) + j) + k): No such option was given, i think this is the correct answer.

  4. During which phase are _STDC_ and _FILE_ defined. Options: Compiling, preprocessing, coding, assembling, linking.

  5. A question on macros Options: A macro can contain parameters, macro definition can contain expressions, macros are processed during the preprocessor stage, macros are processed at run-time.

  6. What is the value of 64>>3?

  7. Value of 0xE & ~0 × 9?

  8. Value of 0xB & 0 × 5?

  9. How do you redirect the output to a particular file?

  10. Is there any inbuilt sorting function in C for sorting character arrays?

  11. fp = fopen (file. c, “r” ); What is the correct declaration for fp (ans: FILE * fp)?

  12. What will be the output: Int x = 0; for (; x + + ) { if (x = = 4) break; continue; } printf ( “%d\n” x)

  13. What is the output: Int i = 100; do {--i; }while (i>50); printf ( “%d\n” i)

  14. A question on calloc () (which one would give a runtime error) and another one on pointers although the code looks correct whats the problem with the logic.

  15. What is the function clock () in C used for?

  16. A qustion on converting a string defined using a character pointer to lower-case char s[100]; Don't remember the question char * ptr; ptr = s; * ptr = “Hello World”

  17. Assume 2's complement arithmetic int m = -14; int n = 6; int o = m% + + n; n + = m + + %o printf ( “%d%d%d” m, n, o)

  18. The type returned by sizeof is: Options: Size_t, int, unsigned int

  19. int a = 1000, b = 1000; Which is the shortest statement for preventing the integer overflow exception Options: Long c = long (a) * long (b), long c = a * b, long c = long (a * b), c = (long) a * b

  20. A short int = 16 bits. What is the maximum value which can be displayed using it.

  21. struct typedef cust_record { char name; }CUSTOMER_REC; CUSTOMER_REC customer[50]; How will you access the structure variable name (ans: Customer[i] → name check).

  22. A question on how to flush a buffer (Don't remember exactly: Fflush () ).

  23. How will you read a character from the standard input (Ans: c = getchar (). check)

CAN't REMEMBER OTHERS OR MAY BE I DON't WANT TO.